Wykonanie
Pierwsze "nasze danie" musiało być z pompą, więc dlaczego nie zrobić sobie fiesty?Jak na prawdziwą fiestę przystało musiało być coś z charrrrakterem! I tak powstał pomysł na buritto.Zostawiając w sklepie 25 zł popędziłyśmy do kuchni...Mmmmm... pycha!












BURITTO:1 opakowanie placków tortilla0,5 kg
mięsa wieprzowego (lub jakiegokolwiek)1 puszka
fasoli1 puszka
kukurydzy1
cebula1
przecier pomidorowyoliwa z oliwekwodaostra paprykasól,
pieprzDIP
AWOKADO:1
awokado1 ząbek
czosnku1 łyżka
serka mascarpone (tak, miewamy takie rzeczy w lodówce)A teraz rach ciach ciach:
Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na
oliwie z oliwek, wrzucamy
mięso i podsmażamy. Po chwili dodajemy
fasolę,
kukurydzę i
przecier pomidorowy, podlewamy szklanką
wody. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką. Farsz do buritto nie może być rzadki!Placki tortilli kładziemy na gorącej patelni, czekamy chwilę by się zagrzały i przekładamy na talerz. Nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety.A dip?Do miski wkładamy obrane
awokado, kroimy ząbek
czosnek i dodajemy
serek mascarpone (albo
śmietanę, albo inny
serek). Wszystko razem traktujemy blenderem, albo inną maszyną miksującą na gładką masę. Solimy,
pieprzymy do smaku.Smacznego!