Wykonanie
Pizza, której wykonanie wraz z pieczeniem zajmuje max 35 minut.Najlepsza z domowych jakie kiedykolwiek
jadłam.Dość oryginalny sposób jej wypieku sprawia, że jest chrupiąca i lekka.Źródło - filmŹródło - blog
Przepis (2 duże pizze):Ciasto:3 szklanki
mąkiłyżka
cukrułyżeczka
solidowolne
przyprawy5 dag świeżych
drożdży3 łyżki
olejuodrobina
cukruciepła
wodaW misce łączymy ze sobą
mąkę,
cukier,
sól i
przyprawy. Do kubka (około 300 ml) wkruszamy świeże
drożdże, dodajemy
olej i
cukier i zalewamy bardzo ciepłą
wodą do pełnego kubeczka. Mieszamy. Rozczyn z
drożdżami wlewamy do miski z
mąką, mieszamy łyżką do połączenia składników (dosłownie chwilkę) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnie, kiedy my będziemy przygotowywać pozostałe składniki.Sos:kilka łyżek
przecieru pomidorowegoodrobina
wodyodrobina
oliwy z oiweksól,
pieprz,
przyprawyczosnekKoncentrat mieszamy z
wodą,
oliwą,
przyprawami i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, odstawiamy do przegryzienia.Składniki:pełna dowolność - ja dodałam
ser,
pomidory,
jajo,
brokuł i paluszki
krabowe (surimi).Sposób wykonania:1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni, pozostawiając w nim blachę, na której będziemy piec.2. Na wymiar blaszki należy dociąć papier do pieczenia, na którym będziemy formować naszą pizzę.3. Przygotowany papier należy przesmarować
olejem.4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części (powstaną z niego 2 pizze), bierzemy pierwszą część i formujemy (na wcześniej przygotowanym papierze) okrągły placek.5. Gotowy placek smarujemy
olejem (jest to gwarancja, że ciasto nie zmięknie od składników), a następnie połową przygotowanego
sosu pomidorowego.6. Posypujemy startym
żółtym serem i układamy dowolnie wybrane składniki.Pieczenie:1. Z nagrzanego piekarnika wyciągamy gorącą blachę, na którą przekładamy, wraz z papierem, naszą pizzę.2. Pizzę pieczemy 8-10 minut3. Po tym czasie przekładamy pizzę na ruszt (bez papieru) - jest to specjalny zabieg, dzięki któremu pizza swobodnie odparuje i zostanie chrupiąca.Podczas gdy pierwsza pizza się piecze, my mamy czas na przygotowanie kolejnej z pozostałej porcji ciasta.Tak wygląda przed upieczeniem:
A tak już po:
Życzę smacznego! :)