ßßß Cookit - przepis na Szybka, pyszna pizza

Szybka, pyszna pizza

nazwa

Wykonanie

Pizza, której wykonanie wraz z pieczeniem zajmuje max 35 minut.
Najlepsza z domowych jakie kiedykolwiek jadłam.
Dość oryginalny sposób jej wypieku sprawia, że jest chrupiąca i lekka.
Źródło - film
Źródło - blog
Przepis (2 duże pizze):
Ciasto:
3 szklanki mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
dowolne przyprawy
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju
odrobina cukru
ciepła woda
W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i przyprawy. Do kubka (około 300 ml) wkruszamy świeże drożdże, dodajemy olej i cukier i zalewamy bardzo ciepłą wodą do pełnego kubeczka. Mieszamy. Rozczyn z drożdżami wlewamy do miski z mąką, mieszamy łyżką do połączenia składników (dosłownie chwilkę) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnie, kiedy my będziemy przygotowywać pozostałe składniki.
Sos:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
odrobina wody
odrobina oliwy z oiwek
sól, pieprz, przyprawy
czosnek
Koncentrat mieszamy z wodą, oliwą, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy do przegryzienia.
Składniki:
pełna dowolność - ja dodałam ser, pomidory, jajo, brokuł i paluszki krabowe (surimi).
Sposób wykonania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250 stopni, pozostawiając w nim blachę, na której będziemy piec.
2. Na wymiar blaszki należy dociąć papier do pieczenia, na którym będziemy formować naszą pizzę.
3. Przygotowany papier należy przesmarować olejem.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części (powstaną z niego 2 pizze), bierzemy pierwszą część i formujemy (na wcześniej przygotowanym papierze) okrągły placek.
5. Gotowy placek smarujemy olejem (jest to gwarancja, że ciasto nie zmięknie od składników), a następnie połową przygotowanego sosu pomidorowego.
6. Posypujemy startym żółtym serem i układamy dowolnie wybrane składniki.
Pieczenie:
1. Z nagrzanego piekarnika wyciągamy gorącą blachę, na którą przekładamy, wraz z papierem, naszą pizzę.
2. Pizzę pieczemy 8-10 minut
3. Po tym czasie przekładamy pizzę na ruszt (bez papieru) - jest to specjalny zabieg, dzięki któremu pizza swobodnie odparuje i zostanie chrupiąca.
Podczas gdy pierwsza pizza się piecze, my mamy czas na przygotowanie kolejnej z pozostałej porcji ciasta.
Tak wygląda przed upieczeniem:
A tak już po:
Życzę smacznego! :)
Źródło:http://objazdowa.blogspot.com/2012/06/szybka-pizza.html