Wykonanie

najprostsza i najbardziej zaskakujaca
smakowo potrawa ... tyle smaków i zapachów w rożkach z
chleba tostowego .. tak właśnie z
chleba ...ale zacznę od poczatku...otóż ...do zrobienia 12 rożków potrzebujemy :6 kromek
chleba tostowego bez skórki2 małe
ziemniaki2 różyczki
kalafioramięso z rosołu .. bez różnicy czy
drób czy
wołowina1/2
cebuli2
pieczarki1
marchewkapół główki
czosnku1 łyżka
kukurydzy z puszkipół małego
porapół
limonkichilli w proszku
currytikka
masalakolendra w proszku lub świeża
rozmarynsólpieprzcukieroliva Monini do usmażenia farszu
olej do usmażenia rożkówco do przypraw nie podawałam ilości bo to zależy jak lubimy jeść .. ostro czy łagodnie .. ja kocham na ostro :)
Ziemniaki i
kalafior gotujemy do miekkości ,nie solimy , można ugotować razem ... rozgniatamy widelcem ,zostawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę , podsmażamy na
oleju na złoty kolor .
Por i
pieczarki również kroimy bardzo drobno dodajemy do patelni z
cebulą , smażymy dalej .
Mięso z rosołu kroimy drobniutko i dodajemy do smażących się warzyw.
Marchew tarkujemy na drobnych oczkach ,
czosnek wyciskamy i dodajemy również do naszego farszu ... smażymy na wolnym ogniu ..Przyprawiamy wymienionymi wyżej
przyprawami wedle uznania ... potrawa powinna
mieć ostry smak ale jak kto woli ...wszystkie składniki mieszamy , wyciskamy sok z połowy
limonki dodajemy do farszu i odstawiamy do wystygnięcia ....

z
chleba tostowego odcinamy skórki i przekrajamy każdą kromkę na pół w skosie ...przygotowujemy sobie miseczkę z zimną
wodą w której będziemy zamaczać palce i lekko moczyć trójkąciki z
chleba i lekko naciskamy rozpłaszczając chlebek ... i odciskając resztę niepotrzebnej
wody ...

nakładamy farsz na środek i sklejamy boki w kształt trójkąta .. gdy boki nie będą chciały sie skleić można troszkę namoczyć ... nie przejmujcie się jeżeli źle się skleją , farsz nie wyleci podczas smażenia ....smażymy na głebokim
oleju z każdej strony do brązowego koloru ... nie bójcie sie nie
piją oleju , rożki nie są tłuste , po usmażeniu kładziemy na ręcznik papierowy .



moje rożki podałam z jaśminowym
ryżem oraz
pomidorowo -
cebulowo -
chilli sosem ...SOS:
pomidory z puszki ( średnia puszka ok. 4
pomidory ) lub
koncentrat pomidorowy ( 2 łyżki )1
cebula2 łyżeczki
cukru1 1/2 szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
mąki pszennejchilli w proszku
sólpieprzkostka rosołowa warzywnajogurt naturalny do dekoracji
cebulę kroimy drobno podsmażamy na
maśle , dodajemy
cukier mieszamy i pilnujemy ponieważ
cebula nabiera szybko złotego koloru od
cukru ,dodajemy
pomidory rozdrobnione albo koncentrat , dodajemy
mąkę i robimy zasmażkę zalewamy
mlekiem ciągle mieszamy by sie nie przypaliło .. jak sos za gęsty dolewamy
mleka ... doprawiamy do smaku ....Po podaniu dajemy małe kleksy z
jogurtu naturalnego przecinając łyżką dekoracyjnie . na wierzch dałam
rzeżuche :)polecam bardzo ..wyszły przepysznefarsz można do woli zmieniać wedługo uznania :)Smacznego;)