Wykonanie

Na początek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością
sera - mieszanką dobrej
mozzarelli i
ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki
salami, piórka
cebuli,
czarne oliwki i ćwiartki
pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym
parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami
mozzarelli i posypałam różnymi posypkami: pokruszonymi pikantnymi nachosami,
parmezanem wymieszanym z
ziołami prowansalskimi,
makiem oraz granulowanym
czosnkiem z
płatkami chili. Nie musicie się trzymać ściśle przepisu i możecie wymyślić swoje własne posypki:)Pizza pięknie się prezentowała i wspaniale smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję
smakową, np.
mięsną z kurczakiem lub
wołowiną,
szynką lub
bekonem albo wegetariańską, z
pieczarkami,
szpinakiem,
papryką,
brokułami lub czystą
serową.Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go
serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną
wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej
sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę
sera się ulotniło:) Również ważną rzeczą jest to, aby zrobić pizzę na naprawdę dobrym
sosie pomidorowym, dlatego podam Wam dziś przepis na mój popisowy sos, który jest tak pyszny, że zawsze wyjadam go łyżką w ilościach hurtowych z rondla nim trafi na pizzę:)I jeszcze jedno - ja swoją pizzę piekłam na kamieniu do pizzy, dzięki
czemu jest chrupiąca od dołu, ale jeśli nie macie kamienia, możecie użyć zwykłej blachy. Pizza przecież niekoniecznie musi
mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne
serowe paluszki:)SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g
mąki pszennej tortowej (typ 450)250 ml bardzo ciepłej
wody + 4 łyżki2,5 łyżeczki
suszonych drożdży lub 30 g świeżych2,5 łyżeczki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
solikasza manna (semolina ) do podsypaniaSKŁADNIKI NA
SOS POMIDOROWY:4 łyżki
oliwy z oliwek0,5 średniej
cebuli albo 1 mała2 duże ząbki
czosnkumała garść świeżej
bazylii (opcjonalnie 3-4 łyżeczki suszonej)2 duże
pomidory lub 1 puszka
pomidorów bez skórki2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
masłacukiersólpieprzDODATKOWO:
mozzarellaser morski
parmezansalami albo ulubiona
wędlinaoliwkipomidorki koktajlowepiórka
cebuliSKŁADNIKI NA POSYPKI:pokruszone pikantne nachosygranulowany
czosnek wymieszany z
płatkami chilimaktarty
parmezan lub twardy granulowany
ser wymieszany z
ziołami prowansalskimiWYKONANIECIASTO:Do miski wsyp
mąkę dodaj
oliwę z oliwek i
sól wymieszaną w 2 łyżkach
wody.W szklance wymieszaj
drożdże z
cukrem i 2 łyżkam i bardzo ciepłej
wody, dolej mieszankę do
mąki i wlej 250 ml bardzo ciepłej
wody. Całość zagnieć na jednolite, elastyczne ciasto.Ciasto będzie dość twarde, więc wyrób je przez kilka minut, aż będzie naprawdę elastyczne.Uformuj je w kulę i
skrop całe ciepłą
wodą z kranu, wsadź do miski, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY:Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobniutką kostkę
cebulę.Dodaj do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory (lub
pomidory z puszki),
koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną drobno świeżą
bazylię (lub suszoną),
cukier (około 2 łyżeczki),
sól i
pieprz do smaku. Zagotuj całość aż zgęstnieje i dodaj
masło. Wymieszaj. Zdejmij z ognia.PIZZA:Piekarnik nagrzej do temperatury 250 stopni C.Kamień do pizzy (lub blachę) wstaw do piekarnika, aby się trochę podgrzał.Po upływie 2-ch godzin podziel ciasto na dwie części.Jedną rozwałkuj lub rozciągnij na placek podsypując
kaszą manną na wielkość kamienia lub blachy do pizzy.Z drugiej części oderwij połowę i rozwałkuj ją na dwa niezbyt szerokie (około 3,5 cm) i długie (50 cm) paski. Na środku każdego paska ułóż
mozzarellę w cienkich kawałkach (albo tartą) i zlep cały pasek wzdłuż u góry. Następnie pokrój go w równych odstępach na mniej więcej 3 cm odcinki - paluszki.Brzegi rozwałkowanego placka zwilż lekko
wodą i układaj paluszki w połowie brzegu dookoła pizzy.Środek pizzy posmaruj połową porcji sosu. Posyp tartą
mozzarellą wymieszaną z
serem morskim. Ułóż
salami,
cebulę,
oliwki i
pomidorki (lub inne ulubione składniki). Paluszki zaś
skrop od góry lekko
wodą i posyp posypkami według uznania.Pizzę piecz około 10-12 minut aż do zrumienienia wierzchu.Do paluszków możesz przygotować
czosnkowy sos jogurtowy lub
majonezowy. Gotowe! Smacznego!

