ßßß
Składniki :ciasto :0 , 5 opakowania mąki ( 0 , 5 kg )2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g )5 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka wodyszczypta soli i cukruwierzch :3 jajka2 pieczarkikawałek sera natan ( dowolnej wielkości ,zależy ile go lubicie na pizzy )kawałek sera gouda ( możecie użyć innych serów 😉 )5 plastrów salami ( ja użyłam dużych )pieprz , sól do jajeklistki bazylii dla oka 😉sos :2 łyżki koncentratu pomidorowego4-5 łyżek wody1/2 łyżeczki czosnku granulowanego1/2 łyżeczki suszonej bazyliisól , chilli do smaku
Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś ma potrzebę pocierpieć , za jakieś grzechy lub po prostu lubi 😉 Ciasto formujemy w kulę i równomiernie rozkładamy na dużej blaszce do pieczenia , w dowolny kształt , moi chłopcy preferują klasyczne koło 😉 . Jeśli nie macie dużej blachy podzielcie ciasto na dwie części , jedną można zamrozić w woreczku i użyć kiedy indziej . Składniki z listy sos , mieszamy ze sobą w kubku i wykładamy łyżką na ciasto , smarując równomiernie całą powierzchnię , dbając żeby brzegi pozostały czyste . Teraz ścieramy oba sery , mieszamy i posypujemy całą pizzę , omijając brzegi . Salami jeśli mamy wielkie plastry ( jak ja 😉 ) kroimy i układamy dowolnie , razem z pieczarkami . Delikatnie wybijamy jajka , najlepiej zrobić z sera płytkie dołeczki , żeby jajko nie uciekło na bok w niekontrolowanym ślizgu 😉 Solimy , pieprzymy . Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 C , bez termoobiegu i pieczemy w zależności od potrzeby i upodobań około 15-20 minut . Jeśli lubicie jajka z płynnym środkiem , krócej , jeśli dobrze wypieczone dłużej , czas jest orientacyjny , najlepiej mierzyć go okiem 😉 Gorącą ,dekorujemy listkami bazylii , nie za dużo ,żeby nie przytłoczyła pozostałych składników i podajemy ..mniam 😉 Smacznego !