Wykonanie
Problem idealnego ciasto do pizzy rozwiązany! Znalazłam taki przepis, który nie umywa się do żadnego innego wypróbowanego przeze mnie. Fakt, że piekłam pizze dopiero 5 raz w życiu i zawsze z innymi proporcjami utwierdził mnie w tym, że warto próbować nowości. Ten przepis wykorzystam na pewno jeszcze nie jednokrotnie.
Składniki:- 400 g
mąki pszennej- 30 g świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru - 3/4 szklanki ciepłej
wody- 1 łyżeczka
soli - 3 łyżki
oliwy z oliweksos:-
pomidory z puszki ( krojone )- łyżka
oregano ( przyprażone na patelni )-
sól-
pieprz- łyżka
koncentratu pomidorowegododatki:-
pieczarki-
salami-
serPrzygotowanie:Do miski wkładamy pokruszone
drożdże,
cukier, 1/3 szklanki ciepłej
wody, 2 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy całosć i przykrywamy ściereczką , odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie zalecanego czasu dodajemy resztę przesianej
mąki,
sól i
oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej
wody, mieszamy składniki łyżką lub ręką, i formujemy kulkę. Ciasto wyrabiamy rękoma przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc
pomidory z koncentratem
oregano sola i
pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie na wysmarowanej tłuszczem blaszce formujemy okrągły placek zawijając jego rogi. Wierz smarujemy
oliwą z oliwek, następnie sosem i kładziemy wszystkie dodatkowe składniki (
pieczarki,
salami,
ser). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min.
Smacznego :)