ßßß

Składniki:- 400 g mąki pszennej- 30 g świeżych drożdży- 1 łyżeczka cukru - 3/4 szklanki ciepłej wody- 1 łyżeczka soli - 3 łyżki oliwy z oliweksos:- pomidory z puszki ( krojone )- łyżka oregano ( przyprażone na patelni )- sól-pieprz- łyżka koncentratu pomidorowegododatki:- pieczarki- salami- serPrzygotowanie:Do miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy całosć i przykrywamy ściereczką , odstawiamy na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie zalecanego czasu dodajemy resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewamy resztę ciepłej wody, mieszamy składniki łyżką lub ręką, i formujemy kulkę. Ciasto wyrabiamy rękoma przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotowujemy sos łącząc pomidory z koncentratem oregano sola i pieprzem. Gdy ciasto wyrośnie na wysmarowanej tłuszczem blaszce formujemy okrągły placek zawijając jego rogi. Wierz smarujemy oliwą z oliwek, następnie sosem i kładziemy wszystkie dodatkowe składniki (pieczarki, salami, ser). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 min.
Smacznego :)