ßßß
Kiedy byłam w Rzymie, każda kolacja oznaczała dla mnie pizzę. Co ciekawe, tutaj w Polsce nie jestem jej fanką, ale włoska pizza to majstersztyk. Na próżno tam szukać przekombinowanych składników, które zabijają dwa podstawowe smaki, które „robią” pizzę: pyszny ser i cudownie słodkie pomidory.Dlatego jeśli już najdzie mnie potrzeba zjedzenia pizzy, to robię ją w domu.Ta, którą proponuję poniżej raczej niewiele ma wspólnego z cienkim i chrupiącym ciastem rodem z Włoch. Jest raczej chlebowa. I wbrew włoskim zasadom ma mnóstwo dodatków. Bardziej przypomina tę w wersji amerykańskiej. Ale jest naprawdę dobra. Puszysta, z chrupiącym spodem. W mojej Rodzinie każdy dostaje swój kawałek do własnego skomponowania. Mąż nr 2 preferuje mnóstwo składników i koniecznie z salami, dziecko „niejadek” tylko z sosem i pieczarkami. Dla każdego coś dobrego. A jaką pizzę Wy lubicie?Potrzebujesz:Ciasto (2 duże pizze):1 i 1/2 szklanki wody,40 g świeżych drożdży,2 łyżeczki cukru,600 g mąki pszennej,4 łyżki oliwy,1 pełna łyżeczka soliSos pomidorowy:400 g pomidorów z puszki,1 łyżka oliwy,oregano, sól, pieprzUlubione dodatki na wierzch pizzy:mozzarella starta na tarce,szynkapieczarkirucolaananas pokrojony w kostkęsalami, itpWykonanie:Połowę wody podgrzej lekko w garnuszku (nie może być gorąca). Do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut. W tym czasie podgrzej resztę wody do takiej samej temperatury jak poprzednia.Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Wlewaj w nie stopniowo rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Następnie dodaj pozostałą wodę i oliwę. Wymieszaj całość łyżką.Wymieszane z grubsza ciasto wyjmij na blat i zacznij je ugniatać. Dodaj sól i wyrabiaj przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Ciasto możesz również wyrobić za pomocą miksera używając haka do ciasta drożdżowego.
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, uformuj z niego kulę, wysmaruj oliwą i włóż do miski. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos i ulubione składniki na pizzę.Wszystkie składniki sosu włóż do małego rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 15 minut. Po tym czasie sos zmiksuj.Nastaw piekarnik na 250 stopni C.Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i powyrabiaj około 1 minuty. Podziel ciasto na tyle części ile pizzy planujesz zrobić. Blachy posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia (osobna blacha dla każdej pizzy) i rozprowadź na nich ciasto rozciągając go na całej powierzchni. Przykryj każdą pizzę bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka minut do podrośnięcia.Kiedy ciasto podrośnie, posmaruj sosem pomidorowym pierwszą pizzę i ułóż na niej ulubione dodatki.

Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Ciasto ma być zrumienione na bokach, a ser ładnie rozpuszczony. W trakcie pieczenia pierwszej pizzy przygotuj kolejną, piecz jak poprzednią.

Smacznego!