ßßß


SKŁADNIKINa ciasto ( duża blaszka z piekarnika)3 szklanki dobrej mąki np. tortowej1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące)1/2 szklanki wody ( letniej)45 g. drożdży świeżych1/4 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliłyżka oliwy z oliwekNa sos:3 łyżki koncentratu pomidorowego5-6 suszonych pomidorów1 łyżka ketchupupół łyżeczki oreganopół łyżeczki bazyliiSkładniki farszuTu oczywiście dowolność u mnie takie:30 dag kiełbasy podlaskiej ( tej droższej)50 dag pieczarek15 dag salami ( dowolne)20 dag sera typu parmezan lub inny ( ja wymieszałam z dojrzewającym masdamerem)Sos czosnkowy na wierzch pizzy:2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego3-4 ząbki czosnku wyciśniętegoszczypta soli , odrobina pieprzuWYKONANIEPrzygotowanie ciasta:Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy.Powinna być gęstość słodkiej śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre drożdże, jak nie to nie warto z nich nic robić.Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ja robię w misce. Dolewamy mleko i wodę i wyrabiamy ręką ciasto. Nie powinno być zbyt gęste. Jeśli takie jest dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy, jak już pisałam, do momentu, aż ciasto odstaje od ręki. I powstają pęcherzyki powietrza na cieście.Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Przygotowanie farszu:Pieczarki płuczemy, jak młode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku.Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy.Ser ścieramy na grubych oczkach.Przygotowanie sosu:Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy.
Przygotowanie sosu czosnkowego:Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy.
Ciasto wyrosło, wyrzucamy na blat oproszony mąką. Dobre ciasto powinno doskonale się poddawać , rozciągać. Lekko rozwałkowujemy.
Wykładamy na blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym.
Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami.
Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie.
Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni.Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy żółtym serem.Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny.
Teraz pozostaje już tylko degustacja.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.