Wykonanie
Nie jestem zawodowym kucharzem, nie skończyłam też żadnej szkoły w tym kierunku. Gotuję, bo lubię. Chociaż nie, "lubię" to zdecydowanie mało powiedziane. Gotowanie to moja pasja, moja miłość i muszę przyznać, że raczej z wzajemnością.Gotuję zazwyczaj dla dwóch osób. Dla mnie i mojego chłopaka. Niedawno wyprowadziłam się z rodzinnego domu i od tej
pory właściwie codziennie przygotowuję nam obiad. Czasami również coś ekstra. Z zamiarem założenia bloga o gotowaniu nosiłam się już bardzo długo, ale to właśnie przeprowadzka dała mi dodatkową motywację. Teraz zdecydowanie bardziej muszę uważać na wydatki i dbać o to, by dania nie tylko były smaczne, ale także niezbyt drogie. Poza tym, chociaż naprawdę lubię gotować, po powrocie z pracy zwyczajnie nie mam ochoty ani siły spędzać całego wieczoru w kuchni. Jeśli więc szukacie nowych pomysłów na ciekawy i stosunkowo tani obiad, a dodatkowo taki, przy którym za dużo się nie napracujecie, to zapraszam do śledzenia moich wpisów.Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów. Pizza :)Dobrego przepisu na ciasto szukałam naprawdę długo. Lubię gdy jest ono miękkie i puszyste w środku, ale z przyrumienionymi, chrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz.Dziś zapraszam na... pizzę wiejskąDo ciasta będziemy potrzebować:400 g
mąki30 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek (zwykły
olej również doskonale się sprawdza)2/3 szklanki ciepłego
mleka i
wody (pół na pół)0,5 łyżeczki
soliDo sosu:100 g
koncentratu pomidorowegotyle
wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi być taki, żeby łatwo dało się go rozsmarować na cieście)suszone lub świeże
zioła:
bazylia,
oregano i
tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki)1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego
czosnkuodrobina
cukru i
soliszczypta
pieprzuDodatki:
kiełbasa (zwykła lub taka z
czosnkiem)jedna duża
cebulapieczarki (ok. 200-300 g)pół puszki
kukurydzy konserwowejok. 200-300 g tartego
żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku)Do dużej miski przesiewamy
mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu
ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy
drożdże. Następnie dodajemy
sól,
oliwę z oliwek i na początek ok. 1/3 przygotowanego
mleka z
wodą.
Mleko powinno
mieć co najmniej temperaturę pokojową. Najlepiej, kiedy jest letnie. Za gorące być nie może, ale zimne też nie. Ciasto zagniatamy stopniowo dodając
mleko z
wodą. Wyrabiamy do momentu, gdy ładnie odchodzi od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy ją postawić np. przy rozgrzewającym się piekarniku, który ustawiamy na 180 stopni Celsjusza. Teraz ciasto musi rosnąć.W tym czasie możemy się zająć sosem i dodatkami.
Koncentrat pomidorowy przekładamy do niewielkiej miseczki. dodajemy
wodę,
zioła,
czosnek,
sól i
cukier. Mieszamy i odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Sos jest zdecydowanie lepszy, jeśli odstoi przynajmniej 15 min.Dodatki do pizzy mogą być naprawdę dowolne. Jednak to, co prawie zawsze ląduje na mojej pizzy, to
cebula i
pieczarki.
Cebulę kroimy w piórka - na pół, a następnie w dość cienkie plasterki.
Pieczarki kroimy dokładnie tak samo. Ja wolę najpierw przesmażyć
cebulę i
pieczarki, żeby na pizzy były miękkie.
Cebulę smażymy więc na odrobinie
oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy
pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i
pieprzymy do smaku.
Kiełbasę kroimy w plastry.Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne i wyrośnięte rozwałkowujemy je na ok. 5-6 mm. (Taka ilość ciasta wystarcza na prostokąt pokrywający standardową blaszkę znajdującą się w standardowym piekarniku.) Ciasto smarujemy sosem, a następnie posypujemy
żółtym serem. Na wierzch układamy
cebulkę z
pieczarkami,
kukurydzę i
kiełbasę. Pieczemy 30 min. na papierze do pieczenia lub na blasze posmarowanej
oliwą.Smacznego i zapraszam na moje następne przepisy :)