Wykonanie
Foccacia to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, choć właściwie trudno tu mówić o potrawie, jest to raczej rodzaj
pieczywa, które podaje się jako dodatek do innych dań albo przed głównym posiłkiem, żeby uspokoić pierwszy głód:)Ja serwuję foccacie w ciągu dnia jako przekąskę, tak do podgryzania albo na imprezach, gdzie wszyscy chętnie się nią zajadają. Jest bardzo prosta do zrobienia i baaaardzo tania: możecie zrobić ją bez żadnych dodatków albo przygotować z Waszymi ulubionymi. Ja dziś proponuję Wam foccacie z
pomidorkami koktajlowymi i
czarnymi oliwkami... Jest po prostu pyszna.
Pomidorki, które dodałam były bardzo słodkie i soczyste i genialnie smakowały z
ciastem. Foccacia z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i mięciutka. Najlepiej smakuje podawana na ciepło. A jej kawałki
macza się w
oliwie z oliwek. Ja podałam ją z
oliwą aromatyzowaną
czosnkiem i
chili, była rewelacyjna :) Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:300 ml ciepłej
wody1 opakowanie
suszonych drożdży (8 g)1,5 łyżki
cukru4 łyżki
oliwy z oliwek500 g
mąki pszennej2,25 łyżeczki
soli morskiej (lub 2 łyżeczki zwykłej
soli)DODATKOWO:12
pomidorków koktajlowych (mocno słodkich)15 czarnych
oliwek (lub zielonych według uznania)1,5 łyżeczki suszonej
bazylii1 łyżeczka
oliwy do posmarowania ciastaodrobina
soli morskiej do posypaniaWYKONANIE:W naczyniu zamieszaj ciepłą
wodę z
drożdżami,
cukrem i
oliwą, a następnie odstaw mieszankę na 10 minut.Do większej miski wsyp
mąkę, dodaj
sól i wymieszaj. Następnie wlej
drożdżową mieszankę i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut ręcznie lub hakiem do
ciasta drożdżowego przez 8 minut (ja wyrabiałam hakiem). Ciasto pod koniec powinno ładnie odchodzić od brzegów miski.Przykryj miskę z wyrobionym
ciastem ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 75 minut.Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj
oliwą.Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i przełóż na blachę, rozciągnij je na niej równomiernie. Pozostaw je na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Teraz natłuść ciasto z góry lekko
oliwą, ponakłuwaj widelcem, powciskaj
oliwki i
pomidorki, posyp suszoną
bazylią i odrobiną
soli.Piecz foccacię przez 25 minut do zezłocenia .Podawaj najlepiej ciepłą z dodatkiem
oliwy z oliwek! Polecam
oliwę z
czosnkiem i
chili. Gotowe! Smacznego!