Wykonanie
Dzień dobry!Może mi nie uwierzycie, ale na zdjęciach widzicie
galaretkę pomidorową, z najprawdziwszych czerwonych
pomidorów!
Jest to kolejna pomidorowa propozycja warta do zapakowania do słoika.Smak jest ciekawy,
pomidorowy, słodki, z nutą
bazylii. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do
mięs, dobrego
sera dojrzewającego lub po prostu do świeżego, chrupiącego
pieczywa.Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Smakosza.
Pomidory", do tego stopnia mnie zaintrygował, że musiałam go przygotować. Może Was też zaciekawi?W oryginalnym przepisie zamiast pektyny, jest
cukier żelujący 500 g 1:2 oraz dodatek
chili, który już wspomniałam w tekście.Składniki:1,5 kg dojrzałych czerwonych
pomidorów (użyłam Limy)175 ml
wody2 ząbki
czosnkupęczek
bazylii2 łyżeczki nasion
gorczycyszczypta
soli500 g
cukru15 g pektynysuszone
chili (opcjonalnie)Wykonanie:
Pomidory dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i nasady szypułek, drobno kroimy, blendujemy z
wodą.
Czosnek grubo siekamy,
bazylię rwiemy na drobne kawałki i razem z
gorczycą i
solą dodajemy do
pomidorów. W oryginalnym przepisie jest również
papryczka chili (suszona i rozgnieciona w moździerzu), ja jednak z niej zrezygnowałam i dodałam odrobinę ostrej
przyprawy w młynku.Bawełnianą ściereczkę moczymy i wypełniamy musem
pomidorowym, związujemy, zawieszamy w powietrzu, nad sitkiem i garnkiem lub miską. Pozostawiamy na tak na całą noc, aby powstały sok się odsączył (nie można ściskać pakunku z
pomidorami!). Jeśli sok nie jest klarowny, należy zaczekać aż osiądzie na spodzie naczynia i zlać go znad osadu. Soku powinno powstać ok. 1 litr.Do gotowego soku dodajemy
cukier i pektynę, gotujemy kilka minut (można zrobić próbę tężenia
galaretki wlewając odrobinę do szklanki i wstawić ją do lodówki, jeśli szybko stężeje, oznacza to, że jest gotowa).Gotową
galaretkę wlewamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików, do każdego słoika dodajemy kilka listków
bazylii.Zakręcamy, studzimy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Smacznego!