Wykonanie
Jesień w każdym
kącie, na ogródku też. Ostatnie plony
pomidorków cherry i
czerwonych chilli uśmiechały się zza jeszcze zielonkawych liści, prosząc się o zebranie. Pomyślałam, że to ostatnia szansa na zbory przed tym jak roślinki obmarzną. Zebrane
pomidorki są bardzo małe, ale niezmiennie smaczne. Pomyślałam, że miło by było przechować je na zimę. Tak więc są! Zapakowane do słoiczków i zamarynowane, w sam raz do
mięs czy jako przekąska. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI: (wychodzą 3 małe słoiczki)500 g
pomidorów cherrypół
papryczki chilli3 ząbki
czosnku3 plasterki
cebuli (ja dałam krojoną w kosteczkę)3 łyżeczki suszonej
bazylii1 i 3/4 szklanki
wody1/2 szklanki
octu1 i 1/2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soliPRZYGOTOWANIE:Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładamy po plasterku
cebuli i wypełniamy je umytymi
pomidorkami. Na końcu dokładamy do każdego słoika po ząbku
czosnku, plasterku
chilli i łyżeczce
bazylii.Przygotowujemy marynatę.
Wodę,
ocet,
cukier i
sól umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gorącą marynatą zalewamy
pomidorki i dokładnie zakręcamy słoiki. Słoiki pasteryzujemy 5 minut od zagotowania. Po tym czasie przekładamy je na ściereczkę do góry dnami i zostawiamy tak do ostygnięcia. Przechowujemy w zaciemnionym miejscu. Smacznego!