Wykonanie
Moja ulubiona focaccia. Niezwykle aromatyczna. Z
czosnkiem, kryształkami
soli morskiej na wierzchu i
bazylią, którą można zastąpić innymi świeżymi
ziołami. W przepisie bardzo nieprecyzyjnie podaję ilość
czosnku. Robiłam ją w 2 wersjach: tylko z 6 ząbkami i z całą główką. Druga zdecydowanie lepsza, ale to kwestia gustu.Składniki
mąka pszenna, 800 g
drożdże instant, 7 g
sól, 3/4 łyżki
oliwa z oliwek, 100 mlletnia
woda, ok. 300 ml
czosnek, 6 ząbków – cała główkaświeża
bazylia, 1/2 doniczki
oliwa do posmarowania, 2-3 łyżki
sól morska w kryształkach do posypania, ok. 1 łyżkiSposób przygotowaniaZ
mąki,
drożdży,
soli,
oliwy i
wody zrobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dodać więcej
wody lub
mąki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Bazylię drobno posiekać. Oba składniki dodać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.Przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i ostawić na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.Po tym czasie masę wyciągnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami i posmarować
oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut. Posypać
solą morską.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce.