ßßß Cookit - przepis na Focaccia z czosnkiem i bazylią - Buszująca w kuchni

Focaccia z czosnkiem i bazylią - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Moja ulubiona focaccia. Niezwykle aromatyczna. Z czosnkiem, kryształkami soli morskiej na wierzchu i bazylią, którą można zastąpić innymi świeżymi ziołami. W przepisie bardzo nieprecyzyjnie podaję ilość czosnku. Robiłam ją w 2 wersjach: tylko z 6 ząbkami i z całą główką. Druga zdecydowanie lepsza, ale to kwestia gustu.
Składniki
mąka pszenna, 800 g
drożdże instant, 7 g
sól, 3/4 łyżki
oliwa z oliwek, 100 ml
letnia woda, ok. 300 ml
czosnek, 6 ząbków – cała główka
świeża bazylia, 1/2 doniczki
oliwa do posmarowania, 2-3 łyżki
sól morska w kryształkach do posypania, ok. 1 łyżki
Sposób przygotowania
Z mąki, drożdży, soli, oliwy i wody zrobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bazylię drobno posiekać. Oba składniki dodać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.
Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i ostawić na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie masę wyciągnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut. Posypać solą morską.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/focaccia-z-czosnkiem-i-bazylia