ßßß
Moja ulubiona focaccia. Niezwykle aromatyczna. Z czosnkiem, kryształkami soli morskiej na wierzchu i bazylią, którą można zastąpić innymi świeżymi ziołami. W przepisie bardzo nieprecyzyjnie podaję ilość czosnku. Robiłam ją w 2 wersjach: tylko z 6 ząbkami i z całą główką. Druga zdecydowanie lepsza, ale to kwestia gustu.Składnikimąka pszenna, 800 gdrożdże instant, 7 gsól, 3/4 łyżkioliwa z oliwek, 100 mlletnia woda, ok. 300 mlczosnek, 6 ząbków – cała główkaświeża bazylia, 1/2 doniczkioliwa do posmarowania, 2-3 łyżkisól morska w kryształkach do posypania, ok. 1 łyżkiSposób przygotowaniaZ mąki, drożdży, soli, oliwy i wody zrobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bazylię drobno posiekać. Oba składniki dodać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut.Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i ostawić na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.Po tym czasie masę wyciągnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozpłaszczyć, zrobić wgłębienia palcami i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut. Posypać solą morską.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20-25 minut. Studzić na kratce.