ßßß
ŹródłoBiga250g maki pszennej1/2 łyżeczki drozdzy instant150g letniej wodyWymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.Składniki na ciasto:500g maki pszennej300g letniej wody2 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki soli4 łyżki oliwyNastępnego dnia rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto. Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztą mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.Smacznego:)