ßßß Cookit - przepis na Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki

Przepis na PODPŁOMYKI, czyli placki mączne z piekarnika, małe chlebki

nazwa

Wykonanie

Podpłomyki to małe placuszki mączne wypiekane w piekarniku lub na patelni. Różnią się od naleśników, bo nie mają jajek, od ciasta na pizzę włoską, bo muszą leżakować ok. 2h, żeby ciasto wyrosło.
Zastosowanie podpłomyków: jako ciasto do pizzy (więcej poniżej), takie bardziej puszyste (również może być chrupiące) jako przekąska do piwa na słodko z konfiturą, nutellą itd, na wytrawnie z serem żółtym (polecam cheddar, parmezan, gouda), oregano, majerankiem, suszonymi pomidorami, oliwkami - kto co lubi. jako substytut grissini, czyli paluszków maczanych w guacamole . jako chlebek w formie placka czy paseczków do zrobienia śniadania czy innego posiłku.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (szklanka to 250ml) ok. 320g
4/5 szklanki ciepłej wody (ok. 200ml)
1,5 łyżeczki drożdży instant w torebeczki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Co robimy ?
Wkładamy do miski (najlepiej plastikowej lub drewnianej i mieszamy drewnianą łyżką - lepiej wyrośnie) wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto ugniatając na jednolitą masę. Na tym etapie można dosypywać zioła - oregano, majeranek, rozmaryn, tymianek itd.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2h, przykrywamy pokrywką. W tym czasie ciasto na podpłomyki wyrośnie i zwiększy swoją objętość.
Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C., formułujemy placki lub inne kształty, które nam odpowiadają.
W piekarniku (ja mam bez termoobiegu) na kratkę metalową kładziemy papier do pieczenia (można kupić w każdym markecie), a na nim układamy nasze podpłomyki. Proponuję środkową przegrodę piekarnika.
Pieczemy ok. 10-15 min. Po 10min. sprawdzaj co 5 min stopień podpieczenia.
Jeśli na podpłomyki kładziemy mokre składniki (np. robimy pizzę) czas ten się wydłuża. Pizza z poniższego zdjęcia, na której dodatkowo były: oliwki, mozarella, ser gouda, czerwona papryka, pomidor, ananas, cebula, pieczarki (czyli dużo mokrych składników) piekła się 25min, żeby uzyskać stan chrupkości. Trzeba odczekać tyle, żeby odparować wypuszczane przez produkty soki.
Smacznego :).
Źródło:http://www.bajceps.pl/2014/11/przepis-na-podpomyki-czyli-placki.html