Wykonanie
Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze- taka powinna być
bagietka idealna. Przepis znalazłam na Kotlet.tv, odrobinkę zmieniłam i upiekłam moje pierwsze
bagietki. Ale z całą pewnością nie ostatnie, bo
bagietki wprost uwielbiam, zresztą nie tylko ja, a cała koperkowa rodzina :-) Niby mieszkam 400m od dobrej piekarni z genialnym
chlebem, przyzwoitymi
bułkami, ale mistrzami
bagietek to oni nie są… Dlatego zainwestowałam w odpowiednią formę i zajęłam się domowym wyrobem :-) Jeszcze muszę popracować nad wyglądem, ale to przyjdzie z czasem, a zresztą jak na pierwszy raz
Bagietka pszenna wygląda całkiem przyzwoicie, a smakuje... mmmmm :-)
Składniki:400g
mąki pszennej8g
drożdży instant250ml gorącej
wodyŁyżeczka
cukruŁyżeczka
soliOliwaWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, którą zalewamy gorącą (ale nie wrzącą)
wodą. Mieszamy łyżką, dosypujemy
drożdże,
cukier i
sól i rękoma wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Powinno przestać lepić się do rąk dosłownie po kilku minutach wyrabiania. Z ciasta formujemy kulę, którą smarujemy
oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na kształt długiego i dość wąskiego prostokąta z którego formujemy
bagietkę składając „na trzy” do środka. Dokładnie zlepiamy i kładziemy zlepieniem do dołu. Odstawiamy do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do
bagietek. Przykrywamy, żeby ciasto nie wyschło. Po 30 minutach nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut, aż
bagietki ładnie się zarumienią.