ßßß
Składniki :500g mąki pszennej10g drożdży instant10g soli40ml oliwy z oliwek400ml letniej wody
Przygotowanie :W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe.Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość.Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż. Na wierzchu również oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub do czasu aż skórka będzie złocista, a ostukiwana powinna wydawać głuchy dźwięk. Studzi ć na kratce.
Smacznego !