Wykonanie
W kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i
Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo
młody rodzaj
pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na
francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten
chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda .
Składniki :500g
mąki pszennej10g
drożdży instant10g
soli40ml
oliwy z oliwek400ml letniej
wodyPrzygotowanie :W dużej misce wymieszać
mąkę z
drożdżami, następnie dodać
sól i również dokładnie wymieszać, dodać
oliwę i
wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe.Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować
oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość.Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać
mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż. Na wierzchu również oprószyć
mąką i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub do czasu aż skórka będzie złocista, a ostukiwana powinna wydawać głuchy dźwięk. Studzi ć na kratce.
Smacznego !