ßßß Cookit - przepis na Ciabatta

Ciabatta

nazwa

Wykonanie

W kolejnym wyzwaniu wspólnego gotowania postanowiłyśmy wraz z Mirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda .
Składniki :
500g mąki pszennej
10g drożdży instant
10g soli
40ml oliwy z oliwek
400ml letniej wody
Przygotowanie :
W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać oliwę i wodę i zacząć ubijać używając haków. Miksować przez 5-7 minut na średniej prędkości do czasu aż ciasto będzie gładkie i ciągliwe.
Duże plastikowe, kwadratowe naczynie wysmarować oliwą i przełożyć do niego ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż. Na wierzchu również oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub do czasu aż skórka będzie złocista, a ostukiwana powinna wydawać głuchy dźwięk. Studzi ć na kratce.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/08/ciabatta.html