Wykonanie
Miałam wakacyjne
plany dotyczące wypróbowywania nowych przepisów
chlebowych. Ale jakoś tak się stało, że przez całe 2 miesiące nie upieklam ani jednego. Mam jednak nadzieję, że teraz pomimo powrotu do obowiązków zawodowych uda mi się wygospodarować czas, żeby upiec jakis pyszny chlebek. Zaczęłam od tego pysznego, włoskiego wypieku cudnie pachnącego
rozmarynem. Zabierałam się za niego może 100
razy, zawsze w ostatniej chwili rezygnując na rzecz innego ale teraz wreszcie mi się udało.
Chleb jest mięciutki, z chrupiącą skórką, przypomina mi trochę ten na ziarnku
drożdży tyle, że tamten nie zawierał
ziół a aromat
rozmarynu jest nie do opisania.
Żródło: Moja Mała KuchniaSkładniki na bigę:65 g letniej
wody2 g
drożdży instant100 g zwykłej
mąki pszennejSkładniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.Składniki na ciasto właściwe:cała biga300 g letniej
wody5 g
drożdży instant500 g zwykłej
mąki pszennej65 g
oliwy z oliwek10 g świeżego
rozmarynu, grubo posiekanego15 g
soliMieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość. Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy
między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut. tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte
chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Następnie studzimy na kratce.Smacznego:)