Wykonanie
Po świętach nie mam ochoty na
mięso ani
wędliny więc żeby
mieć co zjeść w pracy upiekłam focaccię, którą można skonsumować całkowicie samą, bez niczego. Może niezupełnie bo dodatki nie są niczym a nadają jej właśnie tego charakteru. Smaki focacci można komponować dowolnie, ja dodałam
czarne oliwki i
rozmaryn. Ciepła focaccia wyjęta z pieca polana odrobiną
oliwy smakuje fantastycznie.
Składniki:300 g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
drożdży instant250 ml
wody1 łyżka
oliwyczarne oliwkirozmarynWymieszać
mąkę z
solą,
rozmarynem i
drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli
wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę
mąki lub
wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie można pokroić
oliwki. Wyrośnięte ciasto zagnieść raz jeszcze, rozwałkować na wielkość blachy i wyłożyć na niej ciasto. W ciasto delikatnie powkładać kawałki
oliwek oraz igiełki
rozmarynu. Odstawić ciasto na 20 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni.Smacznego:)