Wykonanie
1 opakowanie
drożdży instant500 g
mąki ( dałam 350
mąki pszennej i 150 żytniej)350 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwy z oliweksólsuszony
rozmaryn ( 2 duże łyżki) i trochę do posypania
Mąkę ,
sól i
rozmaryn pomieszać.
Drożdże wymieszać z ciepłą
wodą, po kilku minutach dolać
oliwę i całośc wlać do
mąki. Zagniatać ciasto ok 10 minut.Przypruszyć
mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ( ok 1 h)Po tym czasie formę na
chleb wysmarować
oliwą,przełożyć ciasto i wstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Przed włożeniem do pieca posmarować wierzch
wodą i posypać
rozmarynem.Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni i piec ok 40 min.Do piekarnika na czas pieczenia dobrze jest włożyć naczynie z
wodą by zapewnić odpowiednią wilgotność.Smacznego!