Wykonanie
W tym tygodniu w Weekendowej Piekarni gospodarzy nam Ania z Mojej Małej Kuchni . Zaproponowała chlebek, z którego bardzo ucieszył się mój
synio "O mamo, nareszcie
biały chleb". Zresztą reszta rodzinki też się nie smuciła. Bochenki cudnie rosły, a w piekarniku po prostu przeszłe same siebie. Wkładałam dość rozlane ciasto do piekarnika, a wyjęłam pięknie wyrośnięte i nic a nic nie oklapłe bochenki (czy jak stwierdził mój małżonek długie buły).Specjalnie do tego wypieku kupiłam doniczkę
rozmarynu, w której jak się okazało było tylko 5 g roślinki. Mimo wszystko wyszło bardzo pysznie.
biga:65 g letniej
wody2 g
drożdży instant100 g zwykłej
mąki pszennejSkładniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.ciasto właściwe:cała biga300 g letniej
wody5 g
drożdży instant500 g zwykłej
mąki pszennej65 g
oliwy z oliwek10 g świeżego
rozmarynu, grubo posiekanego15 g
soliMieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy
między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte
chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.Następnie studzimy na kratce.Możemy też ciasto wykorzystać do zrobienia "Grissini rosmarino" czyli
rozmarynowych włoskich paluszków.W tym celu przygotowujemy sobie miseczkę z
wodą i osobną z grubą
solą oraz pędzelek.Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy w formie kwadratu 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia (pamiętamy by zostawić odstępy
między nimi około 1-2 cm). Smarujemy po wierzchu
wodą i posypujemy
solą.Pieczemy w temperaturze 170 C przez 15-20 minut.Studzimy na kratce.Smacznego!
/wydrukuj przepis/