Wykonanie
Spodobały mi się propozycje Gospodyni 103 edycji Weekendowej Piekarni,Mirosix . Propozycje były dwie, obie smaczne ale dwóch nie dam rady zrobić ani zjeść więc wybrałam chlebek włoski z
ziołami. Skusiła mnie skórka, którą wyobrażałam sobie jako bardzo chrupiącą do tego aromatyczną bo posypaną
ziołami, które bardzo lubię. I nie pomyliłam się bo tak właśnie jest.
Chleb pięknie wyrastał i nie miałam z nim żadnych problemów.To był dobry wybór.
Składniki:1,5 łyżeczki
drożdży instant3 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
soli2 szklanki
mąki chlebowej4-5 szklanek
mąki pszennej1/3 szklanki
oliwy½ łyżeczki
suszonego oregano½ łyżeczki suszonej
bazylii½ łyżeczki
suszonej pietruszki½ łyżeczki
soli1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęRozpuścić
drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. Wymieszać 3 szklanki
mąki z
solą oraz rozpuszczonymi
drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe 2-3 szklanki
mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej
mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 kule i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować 2 owalne bochenki
chleba, umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze (lub łopacie do
chleba obsypanej
mąką kukurydzianą), odstawić na ok. 30 minut. Jeżeli ktoś posiada kamień do pieczenia należy nagrzać go wcześniej w piekarniku w temp. 250 stopni C. W międzyczasie wymieszać
oliwę,
zioła,
sól oraz
czosnek. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową
ziołowej mieszanki.
Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe bochenki posmarować pozostałą
ziołową mieszanką.Smacznego:)