Wykonanie
Lepiej pozno niz wcale ;) To wydanie WP bylo w styczniu na blogu Gotowanie pod grusza http://mirosixgotuje.blox.pl/html . Moja wersja zas zaczerpnelam z blogu Kuchenne popisy http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/ .Ostatnio w ogole nie mam fazy na
chleby na zakwasie, moj maz i owszem, ale mnie wyprowadza z rownowagi ten specyficzny zapach... Wiec, aby wszyscy zadowoleni byli, pieke na zmiane raz tak raz tak. Raz na drozdzach, raz na zakwasie ;) Synus sie nachetniej by tylko chrupiacymi skorkami odzywial ;)Ten chlebek szczerze polecam- mieciutki i aromatyczny, a skorka przeszla przez kontrole mojego
malego "testera" ;)- chrupiaca!WP#103 Włoski
chleb z
ziołami na 1 bochenek6 g
drożdży świeżych1 ½ szklanki ciepłej
wody½ łyżki
soli2 szklanki
mąki chlebowej½ szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
oliwy½ łyżeczki
suszonego oregano½ łyżeczki suszonej
bazylii½ łyżeczki
suszonej pietruszki½ łyżeczki
soli1 ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskęRozpuścić
drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut.Wymieszać
oliwę,
zioła,
sól oraz
czosnek.Wymieszać 1½ szklanki
mąki z
solą oraz rozpuszczonymi
drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe
mąki oraz połowę
ziołowej mieszanki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej
mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek
chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową
ziołowej mieszanki.
Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut.