ßßß
Lepiej pozno niz wcale ;) To wydanie WP bylo w styczniu na blogu Gotowanie pod grusza http://mirosixgotuje.blox.pl/html . Moja wersja zas zaczerpnelam z blogu Kuchenne popisy http://bachtenkowkuchnia.blogspot.com/ .Ostatnio w ogole nie mam fazy na chleby na zakwasie, moj maz i owszem, ale mnie wyprowadza z rownowagi ten specyficzny zapach... Wiec, aby wszyscy zadowoleni byli, pieke na zmiane raz tak raz tak. Raz na drozdzach, raz na zakwasie ;) Synus sie nachetniej by tylko chrupiacymi skorkami odzywial ;)Ten chlebek szczerze polecam- mieciutki i aromatyczny, a skorka przeszla przez kontrole mojego malego "testera" ;)- chrupiaca!WP#103 Włoski chleb z ziołami na 1 bochenek6 g drożdży świeżych1 ½ szklanki ciepłej wody½ łyżki soli2 szklanki mąki chlebowej½ szklanki mąki pszennej razowej1 szklanka mąki pszennej2 łyżki oliwy½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii½ łyżeczki suszonej pietruszki½ łyżeczki soli1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęRozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut.Wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek.Wymieszać 1½ szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe mąki oraz połowę ziołowej mieszanki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość).Ciasto ponownie zagnieść i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować owalny bochenek chleba, umieścić go w keksówce, odstawić na ok. 30 minut. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut.