Wykonanie
Drożdżowe bułeczki z
ziołami polecają się na pyszne śniadanko. Kochani koniecznie musicie spróbować tych bułeczek bo są naprawdę przepyszne. Te
zioła i
papryka nadają im fajnego smaku. A samo przygotowanie
bułek jest szybkie i mega proste. To co pieczecie razem ze mną ? Pozdrawiam was i życzę miłego dnia. Przepis mam od Eli @elakondrat z instagrama. Smacznego.Składniki:- 340 g
mąki pszennej- 250 g ciepłej
wody- 40 g świeżych
drożdży- łyżeczka
cukru- łyżeczka
soli- pół łyżeczki
suszonego oregano,
bazylii i
słodkiej papryki plus
zioła i
papryka słodka do posypania bułeczek na wierzchu- 3 łyżki
oliwy plus łyżka do posmarowania bułeczekDo miski wsypujemy
mąkę pszenną,
sól i
przyprawy - suszoną
bazylię,
oregano i
słodką paprykę. Dodajemy
oliwę. W kubeczku rozkruszamy
drożdże i zasypujemy je
cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. Dodajemy je wraz z ciepłą
wodą do
mąki.Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.Następnie formujemy 8 kulek, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
olejem i posypujemy
ziołami i
papryką i odstawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy bułeczki przez 25-30 minut. Upieczone
bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły.