Wykonanie
Skoro zrobiłam bliskowschodnią pastę,
pora na bliskowschodnie
pieczywo. Bardzo podobne do ciasta na pizzę. Inspirację znalazłam tutaj . Udało się nawet w moim nieszczelnym piekarniku. Dodatkowo odkryłam, że za'atar jest pyszny. A sumak ma przepiękny kolor (nie, nie kupiłam sobie, ale w sklepie leżał obok za'ataru, więc się napatrzyłam na zapas).
Składniki na 4 nieduże
chlebki:2 szklanki
maki pszennej15 g świeżych
drożdży2/3 szklanki ciepłej
wody4+1 łyżki
oliwypół łyżeczki
solimieszanka za'atar (lub ulubione
zioła)
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać przesiana
mąkę,
sól i 4 łyżki
oliwy, wyrobić ciasto. Naczynie z
ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie rozgrzać piekarnik - zgodnie z przepisem powinno być 200 stopni. Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić na porcje i formować okrągłe nieduże placki. Każdy nasmarować
oliwą i posypać za'atarem (dobrze wcisnąć w ciasto, inaczej będzie się sypał) i ułożyć na rozgrzanej wcześniej, przykrytej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 7-10 minut.
Chlebki podobno nadają się do mrożenia.