Wykonanie
Bardzo smaczne
chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam...Składniki:500 g
mąki pszennej,7 g
drożdży suszonych1 łyżka
soli,300-400 ml ciepłej
wody,ok 5 łyżek
oliwy,3 główki
czosnku,Wykonanie:W misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto do miski wysmarowanej
oliwą. Zostawić do wyrośnięcia. Ma podwoić objętość.Ząbki
czosnku położyć na kawałkach folii aluminiowej,odciąć wierzchołki, skropić lekko
oliwą, luźno zawinąć tworząc sakiewki i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.Upieczone ząbki wyłuskać, wymieszać.Gdy ciasto urośnie, podzielić na pół i upiec dwa duże
chlebki. Ciasta rozwałkować na prostokąty lub jak wolicie. Przełożyć placki z papierem na blachy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 25 min.Na całej powierzchni ciasta zrobić palcami wgłębienia, polać
sosem czosnkowym . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 min... Smacznego

· /źródło: N.Lawson "How to be a domestic goddess"/