ßßß Cookit - przepis na Grissini.

Grissini.

nazwa

Wykonanie

Grissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z okolic Turynu w północnych Włoszech. Jest to świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę podczas imprezy. Smakują zarówno z dipem jak i bez niego. Ja podałam dip z serka mascarpone oraz pastę z awokado (przepisy podam jutro).
Jeśli zdarzy się, że paluszki zwilgotnieją, można je odświeżyć w piekarniku w temperaturze 180stopni przez 5-6 min.
Tak poza tym jest to mój DWUSETNY post! :)
Składniki:
Przepis pochodzi z książki "Wypieki" A. Manning
duża szczypta drobnego cukru (2 łyżeczki)
150ml letniej wody
5g( 1,5 łyżeczki) suszonych drożdży
1 łyżka oliwy
225g zwykłej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W dużej misce połącz wodę z cukrem, wsyp drożdże i zaczekaj 5-6 minut, aż się spienią.Dolej oliwę, mąkę oraz sól i wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała jednolita masa.
Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiaj 5-6 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, nasmarowanej oliwą i poobracaj nim nieco, by się natłuściło. Przykryj miskę folią spożywczą, odstaw na półtorej godziny lub do podwojenia objętości w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. lekko natłuść oliwą dwie blachy do pieczenia. Jednym uderzeniem pięści pozbaw ciasto nagromadzonego w nim powietrza. Wyjmij ciasto na oprószony mąka blat i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 22x34 cm. Ułóż go dłuższym bokiem do siebie, a potem dużym, ostrym nożem pokrój wrzesz na podłużne paski.
Rękami utocz z każdego paska wałeczek długości 26cm ( chociaż mogą być krótsze, zależy jak nam wygodniej jeść lub do czego ich potrzebujemy). Rozłóż paluszki na natłuszczonych blachach i piecz 25-35 minut lub do czasu, kiedy się zarumienią. Do ostudzenia przełóż na metalową kratkę.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/02/grissini.html