Wykonanie
Z tym
chlebem miałam nie po drodze od początku. Najpierw ciasto bardzo mi się kleiło,
potem gdy wyrośnięte wstawiłam do piekarnika opadło i myślałam, że już nic z niego nie będzie. Okazało się jednak, że w gorącym piekarniku urosło z powrotem. A jaki smak? Bardzo dobry, lepszy niż bym się spodziewała. Lekko słodki więc do
wędliny średnio się nadaje ale z
serem smakował wyśmienicie. Przepis od Liski .
Składniki:1 op.
suszonych drożdży (7 g)1 szklanka ciepłej
wody (40-45 st C)2 łyżki melasy1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
soli1/2 szkl
mąki żytniej (dowolnego typu)1,5 szkl
mąki pszennejDrożdże rozczynić w misce z ciepłą
wodą. Dodać melasę, odstawić na 3-5 minut. Dodać
oliwę,
sól i
mąkę żytnią, wymieszać. Dodać
mąkę pszenną, zamieszać 50
razy. Z ciasta uformować okrągły bochenek lub umieścić ciasto w foremce wysmarowanej
olejem i wysypanej
otrębami. Odstawić do wyrastania na 30-60 minut. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej
mąką, spryskać piekarnik w środku
wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.Smacznego:)