Wykonanie
Tortilla czyli placek, którego głównym składnikiem jest
mąka pszenna lub kukurydziana. Ja wymieszałam obie. Przy ich przygotowaniu należy pamiętać, aby
woda była naprawdę gorąca. Sprawi to, że ciasto będzie miękkie i elastyczne. Tortille smaży się na suchej patelni bardzo krótko. Wystarczy, że zmienią kolor na odrobinę jaśniejszy. Placki te są świetną bazą do innych potraw. W najbliższym czasie postaram się podać przepis na ich wykorzystanie.Składniki
mąka pszenna, 170 g
mąka kukurydziana, 170 ggorąca
woda, 160 ml
oliwa, 2 łyżki
sól, 1 łyżeczkaSposób przygotowaniaWszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręcznie, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.Masę podzielić na 8 równych części. Każdą uformować w kulę, spłaszczyć i rozwałkować na cienki placek o średnicy 20-23 cm.Mocno rozgrzać patelnię. Tortillę smażyć z każdej strony po 45-60 sekund.Przepis pochodzi z bloga Vegazone .