Wykonanie
Przepis ten jest moim pierwszym przepisem na, ulubione przez nas, tortille. Tortille, z tego przepisu, wychodzą pyszne. Te sklepowe się przy nich chowają. Nie tylko ze względu na ich smak ale i na cenę. Domowe są znacząco tańsze od tych kupnych, a pracy, tak na prawdę, przy nich nie wiele. Więc po co przepłacać? ;)
'pszenna tortilla'Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 0,5 łyżeczki
soli- 150-200 ml gorącej
wody- 50 ml
oliwy z oliwekMąkę przesiać, dodać
sól,
wodę i
oliwę. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto. Uformować kulę i wsadzić ją do miski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę.Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni - u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni i "smażyć" ją przez ok.30 sekund z każdej strony. (podczas pieczenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami).Po zdjęciu tortilli z patelni, układać je w stosik.Jeśli chcecie, aby Wasza tortilla nie obeschła - należy przykryć ją wilgotną ściereczką.Przed podaniem nadziać ulubionym farszem.Smacznego!