ßßß Cookit - przepis na W kopcu z mąki zrobić dołek do którego należy powoli dolewać wody.

W kopcu z mąki zrobić dołek do którego należy powoli dolewać wody.

nazwa

Wykonanie

Tak więc dziś do rąk wpadła mi książeczka mała, na temat pieczywa domowego. Podczas wertowania i studiowania przepisów natknąłem się na jeden, który chciałem nie dawno wypróbować a mianowicie na domową tortillę co więcej nie dawno nawet komuś obiecałem, że wypróbuję i opiszę co mi wyszło. A wyszło mi całkiem dobre danie, jednak jak to bywa w książkach jest mały błąd, który ja już naprawiłem:)
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
ok 250 ml wody
sól
Wykonanie:
Obie mąki przesiać na stolnicę.
Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolać wody.
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i nie ma gródek
Z ciasta uformować rulon i pokroić na równe plastry.
Plastry ciasta formować w kule, które należy rozpłaszczyć na stolnicy i rozwałkować placki. Rozpłaszczenie pozwala uzyskać równe okrągłe placki.
Rozwałkowane placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż do zrumienienia.
Tak przygotowane ciasto można wykorzystać np. do tortilli z kurczakiem lub tacos.
Według książki taka ilość ciast a wystarcza na 30 placków mnie wystarczyło to na 8 placków o średnicy ok 28 cm.
SMACZNEGO
Trzeba pamiętać aby ciasto było dobrze doprawione. Można rozwałkować mały placek usmażyć i sprawdzić w razie czego dosolić.!!!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/01/37-domowe-placki-tortilli-pszenno.html