Wykonanie
Tak więc dziś do rąk wpadła mi książeczka mała, na temat
pieczywa domowego. Podczas wertowania i studiowania przepisów natknąłem się na jeden, który chciałem nie dawno wypróbować a mianowicie na domową tortillę co więcej nie dawno nawet komuś obiecałem, że wypróbuję i opiszę co mi wyszło. A wyszło mi całkiem dobre danie, jednak jak to bywa w książkach jest mały błąd, który ja już naprawiłem:)
Składniki:250 g
mąki pszennej125 g
mąki kukurydzianejok 250 ml
wodysólWykonanie:Obie
mąki przesiać na stolnicę.Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolać
wody.Wyrobione ciasto powinno być gładkie i nie ma gródekZ ciasta uformować rulon i pokroić na równe plastry.Plastry ciasta formować w kule, które należy rozpłaszczyć na stolnicy i rozwałkować placki. Rozpłaszczenie pozwala uzyskać równe okrągłe placki.Rozwałkowane placki smażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż do zrumienienia.Tak przygotowane ciasto można wykorzystać np. do tortilli z
kurczakiem lub tacos.Według książki taka ilość ciast a wystarcza na 30 placków mnie wystarczyło to na 8 placków o średnicy ok 28 cm.SMACZNEGOTrzeba pamiętać aby ciasto było dobrze doprawione. Można rozwałkować mały placek usmażyć i sprawdzić w razie czego dosolić.!!!