Wykonanie
Niezwykle proste ciasto na pizzę, które zawsze wychodzi.
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki - 500 mltorebka
drożdży suszonychpół łyżeczki
soli2 łyżki
oliwyok. 3/4 szklanki letniej
wodyPrzygotowanie ciasta:Do miski wsypujemy
mąkę,
sól i
drożdże. Mieszamy je, aby składniki dokładnie się połączyły. Następnie dolewamy
oliwę i
wodę i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie tym lepsze, im dłużej będziemy je wyrabiać.
Wody, którą dodaliśmy do ciasta powinno być tyle, aby ciasto podczas wyrabiania przestało lepić się do rąk, ale żeby było miękkie i sprężyste.Jeśli czujemy, że jest coś nie tak z konsystencją ciasta, podczas wyrabiania dodajemy trochę
wody lub
mąki.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.Dobrze jest przykryć miskę z
ciastem ściereczką, aby nie obsychało.W tym czasie przygotowujemy składniki farszu.Blachę do ciasta smarujemy
oliwą. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny.Z ciasta po wyrośnięciu formujemy placek. Możemy to zrobić dłońmi, rozprowadzając bezpośrednio na blaszce, lub rozwałkować i dopiero wówczas przełożyć na blaszkę.Na cieście układamy składniki farszu według własnego pomysłu.Pizzę wkładamy na dolny poziom do nagrzanego piekarnika i pieczemy:około 20-25 minut w 200 stopniach ( grzałka dół + grzałka środkowa z termoobiegiem) lubokoło 12-15 minut w 240 stopniach (grzałki góra + dół, bez termoobiegu).To są dwa przeze mnie przetestowane sposoby ogrzania piekarnika przy pieczeniu pizzy.Smacznego :)Zachęcam do zapoznania się z propozycjami pizzy na moim blogu - pizza .