Wykonanie
Nie to, że nie gotuję. Czasami nie ma się czym chwalić- nie
będę pisała postów o tym jak długo gotować
szparagi czy w jakich proporcjach zblendować
truskawki z
mlekiem. I dzieje się, źle-dobrze, czas pokaże. I tak oto powstała przerwa.Ale każda przerwa ma swój koniec, ten był w dodatku niesamowicie smaczny. Wyjęłam
suszone drożdże z szafki i poszłam na bosaka zerwać trochę
jarmużu.
Składniki:500 g
mąki pszennej300 g
wody50 g
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli7 g
suszonych drożdży300 g
jarmużu5-8
pomidorków koktajlowych (pominęłam)1/2
cebuli2 ząbki
czosnkuoliwa z oliweksól morskasłonecznik i
siemię lniane do posypania (opcjonalnie- trochę mi się obsypały po upieczeniu, następnym razem
uprażę słonecznik i dodam do nadzienia)Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj sól i suszone drożdże, wymieszaj. Następnie dolej wodę i oliwę, wymieszaj składniki drewnianą łyżką. Ciasto przełóż na oprószoną mąką płaską powierzchnię i zagniataj przez ok. 10 minut (wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Dużą miskę wysmaruj oliwą z oliwek. Przełóż do niej ciasto i przykryj czystą ściereczką. Odłóż na ok. 1 godzinę (lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość). Następnie przełóż je na oprószoną mąką powierzchnię, zagniataj przez ok. 5 minut. Podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj tak, aby odpowiadała wielkości formy do pieczenia (ja użyłam formy o bokach 24x28 cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia, możesz dodatkowo natłuścić powierzchnię oliwą z oliwek. Pierwszą porcję ciasta przełóż do formy.Jarmuż wypłucz i odetnij liście od grubego środka. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć posiekane grubo liście na 1 minutę do wrzątku, następnie odcedź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmaż krótko. Dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie przełóż warzywa na dolną warstwę ciasta. Rozrzuć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przykryj całość drugą porcją ciasta. Posyp słonecznikiem i siemieniem lnianym.. Focaccię skrop oliwą i posyp solą morską. Formę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut (lub do momentu, aż ciasto się zrumieni). Focaccia najlepiej smakuje na ciepło.