ßßß Cookit - przepis na karp zatorski i pierś z kaczki podana na szalorkach z puree z fasoli i sosem truskawokowym.

karp zatorski i pierś z kaczki podana na szalorkach z puree z fasoli i sosem truskawokowym.

nazwa

Wykonanie

Tak jak wcześniej wspominałam połączenie drobiu z rybą to duet wspaniały.i tak powstało mega fajne danie pyszne,wspaniałe idealne na niedzielny obiad.
Składniki
2 piersi z kaczki
3szalotki
Przyprawy
1ząbek czosnku
1/2łyżeczki majeranku
1/2łyżeczki tymianku
1/21łyżeczki rozmarynu
sól pieprz do smaku
olej rydzowy
sok z cytryny
smalec
1filetzkarpazatorskiego
1cytryna
maka
sól, pieprz do smaku
olej rydzowy
masło
sos truskawkowy- żurawinowy
25 dag świeżych truskawek
150 ml wina czerwonego wytrawnego
15 ml octu winnego czerwonego
15 ml oleju rydzowego
3 łyżki miodu
4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do mies
sól, pieprz, czosnek mielony do smaku
5 dag suszonej żurawiny
puree z fasoli Piękny Jaś
1szkl fasoli Piękny Jaś
sok z limonki
kardamon
imbir
gałka muszkatołowa
olej rydzowy
pieprz biały
wykonanie
Piersi umyłam osuszyłam . Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rydzowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam piersi z kaczki ę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę smalcu, do którego włożyłam piersi z kaczki,dusiłam na wolnym ogniu około 1 godziny.
Każdy filet z karpia zatorskiego skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę rydzową dodajemy masło. Tuż przed smażeniem ręcznikiem papierowym osuszamy rybę i obtaczamy w mące,nadmiar usuwamy.Smażenie zaczynamy stroną od skórki 3 minuty odwracamy na druga stronę kolejne 3 minuty. Skórka będzie złocista i chrupiąca.
Szalotkę obieramy kroimy na krzyż. Na rozgrzanym oleju smażymy ćwiartki cebuli.
Fasolę przebieramy,płuczemy zalewamy wodą pozostawiamy na noc. Następnie ugotować ja w tej samej wodzie w miarę potrzeby dolewając wrzątku do miękkości. Fasolę przekładamy do miski dodajemy sok z limonki,olej rydzowy do smaku gałkę muszkatołową, imbir,kardamon,pieprz biały dokładnie miksujemy na puszystą masę.
Do rondla wkładamy umyte truskawki wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Truskawki z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do mięsa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiem pod koniec dodajemy pokrojone truskawki .
Na talerzu układamy smażone ćwiartki cebuli następnie układamy pokrojoną pierś z kaczki i kawałek karpia w środku puree z fasoli. Robimy dekoracje z sosu, listów botwinki i szczypiorku.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/07/karp-zatorski-i-piers-z-kaczki-podana.html