Wykonanie
Tak jak wcześniej wspominałam połączenie drobiu z
rybą to duet wspaniały.i tak powstało mega fajne danie pyszne,wspaniałe idealne na niedzielny obiad.
Składniki2 piersi z
kaczki3szalotki
Przyprawy1ząbek
czosnku1/2łyżeczki
majeranku1/2łyżeczki
tymianku1/21łyżeczki
rozmarynusól pieprz do smaku
olej rydzowy
sok z cytrynysmalec1filetzkarpazatorskiego1cytryna
makasól,
pieprz do smaku
olej rydzowy
masłosos
truskawkowy-
żurawinowy25 dag świeżych
truskawek150 ml
wina czerwonego wytrawnego15 ml
octu winnego czerwonego15 ml
oleju rydzowego3 łyżki
miodu4 łyżki domowej
konfitury żurawinowej do
miessól,
pieprz,
czosnek mielony do smaku5 dag
suszonej żurawinypuree z
fasoli Piękny Jaś1szkl
fasoli Piękny Jaś
sok z limonkikardamonimbirgałka muszkatołowaolej rydzowy
pieprz białywykonaniePiersi umyłam osuszyłam . Do miseczki włożyłam wszystkie
przyprawy, sok z 1/2
cytryny, 1/2 szkl
oleju rydzowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam piersi z
kaczki ę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę
smalcu, do którego włożyłam piersi z
kaczki,dusiłam na wolnym ogniu około 1 godziny.Każdy filet z
karpia zatorskiego skrapiamy
sokiem z cytryny doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelnię wlewamy
oliwę rydzową dodajemy
masło. Tuż przed smażeniem ręcznikiem papierowym osuszamy
rybę i obtaczamy w
mące,nadmiar usuwamy.Smażenie zaczynamy stroną od skórki 3 minuty odwracamy na druga stronę kolejne 3 minuty. Skórka będzie złocista i chrupiąca.
Szalotkę obieramy kroimy na krzyż. Na rozgrzanym
oleju smażymy ćwiartki
cebuli.
Fasolę przebieramy,płuczemy zalewamy
wodą pozostawiamy na noc. Następnie ugotować ja w tej samej wodzie w miarę potrzeby dolewając wrzątku do miękkości.
Fasolę przekładamy do miski dodajemy
sok z limonki,
olej rydzowy do smaku
gałkę muszkatołową,
imbir,
kardamon,
pieprz biały dokładnie miksujemy na puszystą masę.Do rondla wkładamy umyte
truskawki wlewamy
wino,
miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.
Truskawki z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy
ocet,
olej,domową
konfiturę do
mięsa z
żurawiny,
suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
czosnkiem pod koniec dodajemy pokrojone
truskawki .Na talerzu układamy smażone ćwiartki
cebuli następnie układamy pokrojoną pierś z
kaczki i kawałek
karpia w środku puree z
fasoli. Robimy dekoracje z sosu, listów
botwinki i
szczypiorku.