ßßß
składniki1 kaczka2 ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku Kamis1 łyżeczka tymianku kamiskilka goździków Kamis1 łyżeczka rozmarynu Kamissól pieprz do smaku Kamispapryka czerwona ostra i słodka do smaku Kamisolej rzepakowy Rapsosok z cytryny150g masło klarowne1 1/2 litra smalcu z kaczki3średniej wielkości selery1 łyżka masła500 ml mlekasól,pieprz,imbir, gałka muszkatowa do smaku.sos malinowo-żurawinowy25dag świeżych malin lub mrożonych150 ml wina czerwonego wytrawnego15 ml octu winnego czerwonego15 ml oleju rzepakowego3 łyżki miodu4 łyżki domowej konfitury żurawinowej do miessól,pieprz,czosnek mielony do smaku5 dag suszonej żurawinywykonanieKaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. Do głębokiej patelni włożyłam smalec na rozgrzany tłuszcz włożyłam kawałki kaczki,które muszą być zanurzone w tłuszczu .Dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości.. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny. Kawałki kaczki przełożyłam z garnka do naczynia zalałam czystym tłuszczem.( tłuszcz który powstał podczas pieczenia zbieramy górną warstwę tłuszczu którym będziemy zalewać kawałki kaczki,pozostawiamy dolną z przyprawami) Kawałki kaczki zalewamy tłuszczem z pieczenia chowamy do lodówki na kilka dni.Wyjmujemy naczynie z lodówki,delikatnie czyścimy nasze kawałki z tłuszczu,układamy w naczyniu żaroodpornym następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na 15-20 minut do zarumienienia.puree z seleraDo garna wkładamy obrane pokrojone selery zalewamy mlekiem,dodajemy kilka kropel cytryny by zachować ładny kolor.Ugotowane selery przekładamy do miski,dodajmy masło,gałkę muszkatową,imbir, pieprz biały,sól dokładnie miksujemy blenderem możemy dodać trochę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.sos malinowo-żurawinowyDo rondla wkładamy umyte maliny,wlewamy wino,miód i na wolnym ogniu gotujemy do redukcji. Zdejmujemy z ognia.Maliny z sosem dokładnie miksujemy blenderem. dodajemy ocet, olej,domową konfiturę do miesa z żurawiny,suszoną żurawinę dokładnie mieszamy i gotujemy do redukcji Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i czosnkiemNa talerzu robimy wieżyczkę z puree z selera, obok kładziemy sos malinowo-żurawinowy,kawałki kaczki,robimy dekoracje z warzyw