ßßß
Składniki1 kaczka wiejskaPrzyprawy2 ząbki czosnku1 łyżeczka majeranku Kamis1 łyżeczka tymianku kamis1 łyżeczka rozmarynu Kamissól pieprz do smaku Kamisolej rzepakowysok z cytrynysmalecPieczone ziemniaki1 kg ziemniaków1 majeranek1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki1 łyżeczka tymianku3 łyżki oleju rzepakowegoWykonanieKaczkę umyłam osuszyłam, pokroiłam na kawałki. Do miseczki włożyłam wszystkie przyprawy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szkl oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie wymieszałam, do tak przygotowanej marynaty włożyłam kaczkę zostawiłam na noc w lodówce. W głębokiej patelni rozpuściłam 1 kostkę smalcu do którego włożyłam kaczkę. Kaczkę dusiłam na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny.Ziemniaki umyłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki. Włożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem, posypałam przyprawami, wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na około 1 godzinę.Na talerzu ułożyłam pieczone ziemniaki, pieczoną kaczkę.