Wykonanie


Składniki:2 piersi
kaczki ze skórąpół łyżeczki
majerankusólpieprzzmiażdżony ząbek
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam.
Olej wymieszałam z
solą,
pieprzem,
majerankiem i
czosnkiem.Dokładnie natarłam piersi
przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki.Skórę piersi ponacinałam
ostrym nożem w kratkę.Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.Przewróciłam
mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut.Po wyjęciu
mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i
żurawiną.