ßßß Cookit - przepis na Smażona pierś kaczki

Smażona pierś kaczki

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 piersi kaczki ze skórą
pół łyżeczki majeranku
sól
pieprz
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Piersi dokładnie umyłam i osuszyłam.
Olej wymieszałam z solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.
Dokładnie natarłam piersi przyprawami i odstawiłam na godzinę lodówki.
Skórę piersi ponacinałam ostrym nożem w kratkę.
Piersi położyłam na zimnej patelni skórą do dołu i smażyłam na dużym ogniu przez 5 minut, aż skórka się zezłociła.
Przewróciłam mięso na drugą stronę i smażyłam przez ok. 3 minuty, po czym obsmażyłam jeszcze boki piersi, dotykając nimi patelni przez ok. 5 sekund.
Odlałam z patelni wytopiony tłuszcz, a usmażone piersi włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut.
Po wyjęciu mięsa z piekarnika odczekałam 2 minuty, by odpoczęło i podawałam pokrojone w plastry z talarkami ziemniaczanymi i żurawiną.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/12/smazona-piers-kaczki.html