ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w tonacji słodko-wytrawnej

Polędwiczka w tonacji słodko-wytrawnej

nazwa

Wykonanie

Składniki :
polędwiczka wieprzowa długa
3 jabłka
słoiczek żurawiny
1+1/2 łyżeczki rozmarynu
1 + 1/2 łyżeczki tymianku
2 ząbki czosnku
2 + 1 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
sól, pieprz
2 łyżki masła
1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie :
Polędwiczki kroję na plastry, rozbijam dłonią.
Nacieram 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, 2 łyżeczkami majeranku, 1 łyżeczką tymianku, papryki wędzonej i rozmarynu i łyżką ( lub dwoma ) oliwy lub oleju. Odstawiam na 30 minut.
Jabłka obieram, kroję.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję 1 łyżeczkę majeranku , sól, pieprz, wkładam jabłka i na wolnym ogniu je podduszam.
Do garnuszka przekładam żurawinę ze słoiczka, dodaję łyżkę miodu oraz 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu, doprawiam solą i pieprzem. Na małym ogniu podgrzewam, mieszając.
Polędwiczki smażę na rozgrzanym oleju.
Podaję jabłka na których układam mięso, sos i pieczone ziemniaki.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/01/poledwiczka-w-tonacji-sodko-wytrawnej.html