Wykonanie
Składniki :polędwiczka wieprzowa1
oscypek ( to w wersji optymistycznej, ale realistycznej
ser góralski)6 łyżek
żurawiny ze słoiczka1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
papryki wędzonej ostrej
sól,
pieprzpół łyżeczki
rozmarynu2 ząbki
czosnku2 czubate łyżeczki
miodu wielokwiatowego
oliwamasło- podałam z pieczonymi
ziemniakamiPrzygotowanie :
Polędwiczki kroję w plastry i rozbijam dłoniom. Wkładam do miski.Przygotowuje marynatę : 2 łyżki
oliwy, 1 łyżeczka
majeranku, 1/2 łyżeczki
tymianku, 1 łyżeczki
papryki wędzonej ostrej, 1/4 łyżeczki
rozmarynu, 2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę - mieszam.Wcieram marynatę w
mięso. Odstawiam na min. 30 minut.Do rondelka wkładam 6 łyżek
żurawiny, doprawiam
solą,
pieprzem, 1/4 łyżeczki
rozmarynu , 1/2 łyżeczki
tymianku oraz 2 łyżeczkami
miodu. Podgrzewam mieszając.Kroję
oscypka ( u mnie niestety
ser typu
oscypek) na plasterki i podsmażam na
maśle.Rozgrzewam
olej na patelni i smażę
mięso około 2-3 minuty z każdej strony.Na plaster
mięsa układam plaster
sera i
sos żurawinowy. Podaję z pieczonymi ziemniaczkami.