ßßß
Składniki :polędwiczka wieprzowa1 oscypek ( to w wersji optymistycznej, ale realistycznej ser góralski)6 łyżek żurawiny ze słoiczka1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka papryki wędzonej ostrejsól, pieprzpół łyżeczki rozmarynu2 ząbki czosnku2 czubate łyżeczki miodu wielokwiatowegooliwamasło- podałam z pieczonymi ziemniakamiPrzygotowanie :Polędwiczki kroję w plastry i rozbijam dłoniom. Wkładam do miski.Przygotowuje marynatę : 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczki papryki wędzonej ostrej, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - mieszam.Wcieram marynatę w mięso. Odstawiam na min. 30 minut.Do rondelka wkładam 6 łyżek żurawiny, doprawiam solą, pieprzem, 1/4 łyżeczki rozmarynu , 1/2 łyżeczki tymianku oraz 2 łyżeczkami miodu. Podgrzewam mieszając.Kroję oscypka ( u mnie niestety ser typu oscypek) na plasterki i podsmażam na maśle.Rozgrzewam olej na patelni i smażę mięso około 2-3 minuty z każdej strony.Na plaster mięsa układam plaster sera i sos żurawinowy. Podaję z pieczonymi ziemniaczkami.