ßßß
Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie mięsaSkładniki:
Kaczka wagi około 2kg3,4 kwaśne jabłka4 ząbki czosnkuGarść suszonej żurawiny1/3 szklanki olejuŁyżka mioduŁyżeczka soli ziołowej, majeranku½ łyżeczki pieprzuKilka kulek jałowcaDzień przed pieczeniem myjemy kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy do tego czosnek oraz dajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i jałowiec. Dokładnie nacieramy kaczkę z każdej strony, jak i w środku. Tak przygotowaną marynujemy całą noc w lodówce. Na następny dzień jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cześć wkładamy do środka kaczki wraz z połową żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki. Sos można zmiksować blenderem lub podawać z kawałkami żurawiny. Idealny dodatkiem do tak przygotowanej kaczki będą pyzy. Smacznego! :)


