ßßß Cookit - przepis na Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czosnek 4 ząbki
miód 1 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
wódka jałowcówka 50 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
majeranek według uznania
kaczka 1 sztuk
jabłka 3 sztuk
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek drobno posiekać i wymieszać z olejem, jałowcówką lub ginem, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Tą mieszanką natrzeć umytą, osuszoną kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na czas od 2 do 24 godzin.
Winne, umyte jabłka pokroić na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Cząstkami jabłek nafaszerować kaczkę. Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach, polewając sosem z pieczenia.
Uwagi:
Kaczka jest upieczona, gdy po nakłuciu z mięsa nie wypływa różowy sok.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11902/Kaczka-nadziewana-jablkami