ßßß
Kaczka pieczona z jabłkami, żurawiną i śliwkąwedług Macieja KuroniaSkładniki:1 kaczka1 kg kwaśnych jabłek50 g żurawin50g suszonych śliwek4 ząbki czosnku1 łyżka miodu25 ml jałowcówki lub ginumajeranekolejsól, pieprz* dodatkowo: drożdżowe pyzy* po przepis na kapustę odsyłam Was tutajSposób przyrządzania:Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną miodu, oleju, majeranku, jałowcówki (ginu), czosnku, soli i pieprzu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 do 24 godzin. Faszerujemy pokrojonymi w cząstki i wypestkowanymi jabłkami, śliwką i żurawiną. Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godzin (kaczka jest upieczona, kiedy po nakłuciu wykałaczką ze środka nie wypływa różowy sok). W trakcie pieczenia kaczkę polewamy sosem z pieczenia, a wytopiony tłuszcz odlewamy łyżką . Sos uzupełniamy wodą.Podajemy z pyzami i zasmażaną kapustą.