ßßß Cookit - przepis na KACZKA na Święta Bożego Narodzenia. A co u Was?

KACZKA na Święta Bożego Narodzenia. A co u Was?

nazwa

Wykonanie

Kaczka bardzo często pojawia się na polskich stołach w Święta Bożego Narodzenia i nie mam na myśli Wigilii ;) Znam rodziny, gdzie pani domu szykuje jedynie piersi kaczki i inne, gdzie kaczka serwowana jest na stół w całości jako świąteczny obiad. Z reguły kaczkę przygotowujemy z jabłkami, rzadziej ze śliwkami i jeszcze rzadziej z cytrusami - u mnie dziś wszystko w jednym, czyli mocno nadziana kaczka. Przepis mojej ukochanej teściowej! Sprawdźcie go sami - jest prosty, szybki i pyyyychaaaa!
KACZKA Z JABŁKAMI, ŚLIWKAMI i MANDARYNKĄ
Składniki
Kaczka o wadze do 2kg
3 Jabłka
Garść śliwek kalifornijskich
3 mandarynki
4 ząbki czosnku polskiego
Przyprawy:
Czosnek, majeranek, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Kaczkę przygotowujemy do pieczenia - wycinamy zbędny tłuszczyk, ale nie za dużo. Usuwamy szyjkę i dobrze czyścimy w środku.
Przygotowujemy mieszankę przypraw. 8g majeranku, łyżeczka soli morskiej, Łyżka oleju, 1/2 łyżeczki pieprzu i sporo czosnku granulowanego. Kaczkę obtaczamy, smarujemy i wykładamy tą mieszanką wewnątrz i na zewnątrz. Odstawiamy.
Przygotowujemy mieszankę owoców do nadziania. Obieramy jabłka i kroimy w cząstki, śliwki możemy pokroić na połówki i 2 mandarynki obrane i rozłożone na cząstki, również możemy pokroić na połówki. Te owoce wkładamy do środka kaczki.
Kaczkę wkładamy do foliowego rękawa lub do brytfanki z przykryciem i wstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Przed pieczeniem polewamy po wierzchu wyciśniętym sokiem z pozostałej mandarynki. Po zawiązaniu folii robimy w niej 10 dziurek np. wykałaczką.
Pieczemy na 180 stopni przez 90 minut. Następnie rozdzieramy folię i podpiekamy wierzch przez kilka minut.
Niektórzy nadziewają kaczkę tuż przed pieczeniem, ale powiem szczerze, że nie widzę różnicy w smaku, a ten sposób jest po prostu szybszy i łatwiejszy. Generalnie również pieczenie mięsa w rękawie sprawdza się świetnie.
Co do samego dania to mięso było miękkie, sos z kaczki tłusty - co znaczy, że tłuszczyk się dobrze wytopił. Nie zdziwi nikogo jak powiem, że mężczyźni byli zachwyceni, bo kaczka to taka trochę dziczyzna - ma zdecydowanie inny smak od kurczaka czy indyka, aromat jest również bardziej intensywny. Samo jej mięso jest niskokaloryczne - to skórka jest tłusta.
Nie wiem czy w Waszych domach podaje się kaczkę w Święta, ale warto spróbować. To danie kuchni staropolskiej cenione podczas wielkich biesiad i uroczystości, ponieważ mięso kaczki uważane jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu obok gęsiny.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/12/kaczka-na-swieta-bozego-narodzenia-co-u.html