Wykonanie
Ostatnio proponowałam Wam przepis na
kurczaka faszerowana
jabłkami, a dzisiaj klasyka w naszym domu na święta, czyli
kaczka pieczona z
jabłkami,
żurawiną i
śliwkami. Polecam też:
kaczka w czerwonych pomarańczach .

2 kg
kaczkamajeranek,
sól,
pieprz ziołowy,
pieprz naturalny1/4 szklanki
oleju3 duże
jabłkagarść
żurawinygarść suszonych
śliwek3 ząbki
czosnkuCzosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
olejem i
przyprawami.Tą mieszanką natrzeć
kaczkę, także w środku.Wstawić
kaczką do lodówki na noc, aby się zmarynowała.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać z
żurawiną,
śliwkami i
majerankiem.Nadziać
kaczkę owocami, spiąć wykałaczkami, przełożyć do brytfanki z pokrywką.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C. na 15 minut, a
potem zmniejszyć temp. do 180 st.C. i piec jeszcze przez 2 godziny (na każdy kg
kaczki przypada godzina pieczenia).W
między czasie tak, co 30 minut podlewać
kaczkę wytopionym tłuszczem.15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i dopiec
kaczkę by miała rumianą skórkę.Rozkroić po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.
