ßßß
2 kg kaczkamajeranek, sól, pieprz ziołowy, pieprz naturalny1/4 szklanki oleju3 duże jabłkagarść żurawinygarść suszonych śliwek3 ząbki czosnkuCzosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z olejem i przyprawami.Tą mieszanką natrzeć kaczkę, także w środku.Wstawić kaczką do lodówki na noc, aby się zmarynowała.Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać z żurawiną, śliwkami i majerankiem.Nadziać kaczkę owocami, spiąć wykałaczkami, przełożyć do brytfanki z pokrywką.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 st.C. na 15 minut, a potem zmniejszyć temp. do 180 st.C. i piec jeszcze przez 2 godziny (na każdy kg kaczki przypada godzina pieczenia).W między czasie tak, co 30 minut podlewać kaczkę wytopionym tłuszczem.15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i dopiec kaczkę by miała rumianą skórkę.Rozkroić po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.