ßßß
składniki:0,5 kg schabu bez kości2 ząbki czosnkumajeranek (ok. pół opakowania)garść suszonych śliwekgarść suszonej żurawiny1,5 jabłkasól, pieprzprzygotowanie:Mięso umyć i osuszyć.Z boku, na środku, wyciąć nożykiem dziurkę (jeśli schab jest dość długi, to samo zrobić z drugiej strony starając się by obie były w miarę w tym samym miejscu). W dziurkę upychać suszone śliwki - tyle ile się zmieści.Z zewnątrz w mięso wklepać sól i pieprz, oraz natrzeć je wyciśniętym czosnkiem i majerankiem.Włożyć do miski i przykryć. Trzymać w lodówce min. 2 godziny (najlepiej całą noc).pieczenie:Mięso wyjąć z lodówki i poczekać aż nabierze temperatury pokojowej. Następnie chwilę podsmażamy z każdej strony, aby zatrzymać soki mięsa w środku.Jabłka obrać, wykroić nasiona i pokroić w dużą kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obsypać jabłkami oraz żurawiną. (Jabłka i żurawinę można lekko podlać wodą w czasie pieczenia, by były soczyste, a nie suche)Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 min. (Zasada jest taka, że na każdy kg mięsa wypada 1 godzina pieczenia)Schab można podać na ciepło np. z kluskami śląskimi, ziemniakami lub też na zimno jako wędlina.

Smacznego! :)