Wykonanie
Od jakiegoś czasu na specjalne okazje gości na naszym
stole pieczona
kaczka faszerowana jabłkami. Złapałam się na tym, że kilka lat nie piekliśmy w domu
kurczaka i trzeba było to naprawić, a zarazem zrobić coś na wzór
kaczki, którą w domu uwielbiają. Wymyśliłam pieczonego
kurczaka faszerowanego
jabłkami, jak to robimy w przypadku
kaczki.
1,5 kg
kurczaksól,
pieprz,
majeranek,
papryka słodka2 łyżki
oleju2-3
jabłka2 ząbki
czosnkugarść
żurawinyKurczaka natrzeć
olejem, a następnie
przyprawami z każdej strony i od środka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z
majerankiem.Włożyć do środka
kurczaka raczej z obranymi ząbkami
czosnku i
żurawiną.Otwór spiąć wykałaczkami lub zszyć.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę pod przykrywką, a kolejne 15-25 minut bez przykrywki.W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewać
kurczaka wytopionym tłuszczem, aby był soczysty.Przed podaniem wyjąć wykałaczki i porcjować.