Wykonanie
Przedstawiam świetny przepis na
kaczkę z
jabłkami.
Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wystarczy posiadać w domu naczynie żaroodporne z przykrywką i gwarantuje, że wszystkim uda się upiec pyszną
kaczkę.Składniki:1
kaczka (waga około 2kg)4
jabłkagarść
suszonej żurawiny2 łyżki
majeranku2 łyżki suszonego
tymiankułyżka
papryki słodkiej5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
olejuObieramy ząbki
czosnku i kroimy na plasterki, wrzucamy je do miski i mieszamy z
olejem,
solą,
pieprzem, łyżką
majeranku,
tymiankiem i
papryką. Umytą i wysuszoną
kaczkę nacieramy
olejem z
przyprawami. Wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy do lodówki na jakieś 5-6 godzin. Godzinę przed
pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy razem z
żurawiną i łyżką
majeranku.
Kaczkę nadziewamy
jabłkami i spinamy mocno wykałaczkami.
Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na każdy kilogram
mięsa przeznaczamy godzinę pieczenia. Moja
kaczka miała dwa kilogramy, więc piekłem ją przez 2 godziny. Przez ostatnie 15 minut pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni C, żeby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia
kaczkę kilkukrotnie polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Gotowe!Smacznego!