ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z jabłkami i suszoną żurawiną

Kaczka pieczona z jabłkami i suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam świetny przepis na kaczkę z jabłkami. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Wystarczy posiadać w domu naczynie żaroodporne z przykrywką i gwarantuje, że wszystkim uda się upiec pyszną kaczkę.
Składniki:
1 kaczka (waga około 2kg)
4 jabłka
garść suszonej żurawiny
2 łyżki majeranku
2 łyżki suszonego tymianku
łyżka papryki słodkiej
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju
Obieramy ząbki czosnku i kroimy na plasterki, wrzucamy je do miski i mieszamy z olejem, solą, pieprzem, łyżką majeranku, tymiankiem i papryką. Umytą i wysuszoną kaczkę nacieramy olejem z przyprawami. Wkładamy do dużego naczynia i odstawiamy do lodówki na jakieś 5-6 godzin. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski i mieszamy razem z żurawiną i łyżką majeranku. Kaczkę nadziewamy jabłkami i spinamy mocno wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, nakrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinę pieczenia. Moja kaczka miała dwa kilogramy, więc piekłem ją przez 2 godziny. Przez ostatnie 15 minut pieczenia możemy zwiększyć temperaturę pieczenia do 200 stopni C, żeby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kaczkę kilkukrotnie polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia. Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2015/04/kaczka-pieczona-z-jabkami-i-suszona.html