ßßß
Składniki:kaczka (2 - 2,5 kg)3 jabłka4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki octu winnego2 łyżki majeranku + do posypaniasól i pieprz do smakuJabłka obierz i pokrój na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.Olej, miód, ocet, sól, pieprz i majeranek połącz w miseczce. Tak przygotowaną marynatą natrzyj umytą wcześniej kaczkę, ze wszystkich stron i od środka. Resztką marynaty polej też jabłka.
Jabłka włóż ścisło do wnętrza kaczki, a następnie ją zaszyj (moja kaczka przed tym, została pozbawiona kuperka, z nim łatwiej byłoby ją zszyć, ale mnie kuperek jakoś nie przekonywał).
Żeby nic się nie zmarnowało, obierki z jabłek ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z kaczką. Posyp kaczkę jeszcze dodatkowym majerankiem z wierzchu. Przykryj folią aluminiową i piecz ok godziny w 180 stopniach, kaczkę należy obrócić w tym czasie aby równomiernie się upiekła.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze ok godziny, aż kaczka będzie dobrze przypieczona. Po nakłuciu, wypływający tłuszcz powinien być bezbarwny (podbarwiony krwią oznacza, że kaczka nie jest jeszcze gotowa).
SMACZNEGO!
źródło: kotlet.tv