ßßß Cookit - przepis na Kaczka w Majeranku z Jabłkami

Kaczka w Majeranku z Jabłkami

nazwa

Wykonanie

Kaczka, której zażyczył sobie mój mąż. Nie miałam wyjścia więc musiałam ją zrobić ;)
Padło na klasyczny, prosty przepis z majerankiem i jabłkami, które po upieczeniu mają cudowny smak (mąż powiedział, że smakują jak gruszki).
Wbrew pozorom nie jest to danie "na słodko", co może sugerować dodatek miodu i jabłek.
Kaczka taka, z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole.
Składniki:
kaczka (2 - 2,5 kg)
3 jabłka
4 łyżki oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki majeranku + do posypania
sól i pieprz do smaku
Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.
Olej, miód, ocet, sól, pieprz i majeranek połącz w miseczce. Tak przygotowaną marynatą natrzyj umytą wcześniej kaczkę, ze wszystkich stron i od środka. Resztką marynaty polej też jabłka.
Jabłka włóż ścisło do wnętrza kaczki, a następnie ją zaszyj (moja kaczka przed tym, została pozbawiona kuperka, z nim łatwiej byłoby ją zszyć, ale mnie kuperek jakoś nie przekonywał).
Żeby nic się nie zmarnowało, obierki z jabłek ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z kaczką. Posyp kaczkę jeszcze dodatkowym majerankiem z wierzchu. Przykryj folią aluminiową i piecz ok godziny w 180 stopniach, kaczkę należy obrócić w tym czasie aby równomiernie się upiekła.
Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze ok godziny, aż kaczka będzie dobrze przypieczona. Po nakłuciu, wypływający tłuszcz powinien być bezbarwny (podbarwiony krwią oznacza, że kaczka nie jest jeszcze gotowa).
SMACZNEGO!
źródło: kotlet.tv
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/02/kaczka-w-majeranku-z-jabkami.html