Wykonanie

Dziś w Szwajcarii każdy może zostać Królem lub Królową, a wszystko to za sprawą święta
Trzech Króli i tradycyjnej tu galette des Rois (lub gâteau des Rois / couronne des Rois), o czym wspominałam np. tutaj – klik i tutaj . Moje dzisiejsze ciasto (
drożdżowe, tak jak poprzednie) niestety jest dopiero w fazie wyrastania (niestety powrót do pracy ma znów swoje czasowe złe strony ;)), tak więc tegorocznych zdjęć niestety nie będzie. Będzie za to jeden z naszych ulubionych ostatnio wypieków – pseudo piernik, czyli ciasto z powidłami, które regularnie gości na naszym zimowym
stole.Dawniej piekłam je z rodzinnego przepisu – klik, tym razem jednak powstała jego wersja bez
jajek i
nabiału (czyli przy okazji jest to wersja ekonomiczna ;)). Domowe
powidła śliwkowe, sporo przypraw korzennych i dodatek
imbiru kandyzowanego (a dzięki Bee – również dodatek suszonych
śliwek), to wyjątkowo udany mariaż. Jak większość tego typu wypieków – ciasto z każdym dniem zyskuje na smaku, warto więc uzbroić się w cierpliwość i dać mu odpocząć choć jeden dzień ;)(w dzisiejszym wpisie – zdjęcia
trzech różnych wersji, różniące się w zasadzie tylko ilością użytego
kakao…)

Pseudo piernik czyli szybkie ciasto z powidłamikeksówka 10,5cm (spód 8cm) x 25cm150 – 180 g suszonych
śliwek (lub ewentualnie
moreli,
rodzynek,
żurawiny…)50 – 75 g
imbiru kandyzowanego300 g
mąki (u mnie 200 g pszennej T650 + 100 g orkiszowej z pełnego przemiału, T1050 – 1150)spora szczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (lub ¾ ł.
sody + ¾ ł. proszku)otarta skórka z 1
pomarańczyotarta skórka z ½
cytryny2,5 łyżki gorzkiego
kakao1 łyżeczka
cynamonu* + ½ łyżeczki
imbiru w proszku* + ¼ – ½ łyżeczki mielonego
kardamonu*¼ – ½ łyżeczki startej
gałki muszkatołowej* + ¼ łyżeczki mielonego
anyżu* + 1/8 – 1/4 mielonych łyżeczki
goździków*(* lub ok. 2,5 – 3 łyżeczki waszej ulubionej
przyprawy piernikowej, najlepiej domowej)200 g
powideł śliwkowych2 łyżki
syropu imbirowego (lub
imbirowo-korzennego)100 ml płynnego
miodu lub
syropu z agawy (ok. 6 łyżek)ok. 100 ml
mleka (używam roślinnego,
migdałowego)125 ml
oleju /
oliwyPiekarnik rozgrzać do 170°.Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki,
imbir dość drobno posiekać i wymieszać z 1-2 łyżkami
mąki (z przygotowanych 300 g).Suche składniki wymieszać.Powidła wymieszać z
miodem i
syropem imbirowym.Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać posiekane
śliwki i
imbir i dokładnie wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia się składników).Przelać masę do keksówki i piec ok. 55 – 60 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Uwagi :- jak w przypadku większości ucieranych ciast pamiętajmy, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (jeśli
mleko jest zimne, lekko je podgrzewamy)- jeśli wolimy bardziej słodkie ciasta, możemy dodać tu również ok. 50 g
cukru, dla nas jednak
słodycz miodu i powideł jest wystarczająca- jeśli pomijamy dodatek
syropu imbirowego dodajemy proporcjonalnie więcej
miodu + ewentualnie 1 łyżkę
mleka- jeśli pomijamy dodatek
imbiru kandyzowanego, możemy ewentualnie dodać więcej
imbiru w proszku- jeśli pomijamy dodatek suszonych
śliwek, możemy dodać 1-2 łyżki
mleka mniej- pierwotnie piekłam to ciasto z dodatkiem
sody, jednak użycie samego proszku nie robi w tym przypadku wielkiej różnicy (przetestowane ;))- przy użyciu większej ilości
mąki razowej należy ewentualnie dodać nieco więcej płynu; część
mąki możemy też zazstąpić mielonymi
migdałami lub
orzechami‚Pozdrawiam serdecznie!‚