Wykonanie
Ôd tego przepisu napoczynōmy nasz kulinarny szpas ze ślōnskimi
smakami - maszketami i niy yno. Znŏjdzie u mie tradycyjne recepty kuchni ślōnskij, ale tyż te,
kere u nŏs sie przijeły ôstatnio. Recepty te bydōm niyrŏz po naszymu czyli po ślōnsku. Bez to chciałabych podziynkować towarzistwu Pro Loquela Silesiana,
kere pomŏgŏ mi łōnaczyć te teksty w naszyj gŏdce. Na piyrszy ôgyń idzie nasz ślōnski piernik mianowany Bytōńske Kamyki.

Bytōńske Kamyki (piernik inakszyj)Skłŏd:75 dag mōnki (4 szklōnki)1 szklōnka płynnego
miodu¾ szklōnki
cukru2 łyżki
mlyka2 łyżki
masła2 łyżeczki
sody ôczyszczōnyj2 łyżeczki pōmielanych prziprŏwōw – cymtu, fynikla, zŏzwōru, grzebyczka, gŏłki muszkatołowyj1 krauza musu
śliwkowego (nŏjlepij dōmowego)Knif rychtowaniŏ:Do gŏrka nalŏć miōd,
cuker,
mlyko, prziprŏwy i
masło, wszyjske skłŏdniki durch fyrlać a grzŏć do rozpuszczyniŏ
cukru (niy warzić)Do miski wsuć mōnka ze sodōm, 2 łyżki
wody i dodać do tego złōnaczōnŏ masa miodowŏZarŏbiać na gładke ciastoCiasto podzielić na dwie rōwne tajle i rozłōnaczyć nudelkulōm do miary blachyJedna cŏpa dać na tustŏ blacha, poszmarować musym i przikryć drugōm cŏpōm i
leko jōm przigniyśIdzie poszmarować wiyrch mlykym i prziôblykać mandlami (podug uznaniŏ)Piyc kole 50 minut we tymperaturze 170 stopni (do czasu kej ciasto zacznie ôdłazić ôd blachy)Ciasto na sōm przōd bydzie twarde jak kamiyń. Skuli tego tak sie mianuje. Tōż trza poczekać pŏra dni aż zmiynknie (tak jak piernik)Pokrŏć na małe kostki i SMACZNEGODodatkowe informacyje:-ze skłŏdnikōw powyżyj bydziecie
mieć kole 30 kostek-koszt narychtowaniŏ kole 12 zł-czas pieczyniŏ 50 min-tymperatura pieczyniŏ 170 stopni-jak ciynżke?
fest łatwe


***Od tego przepisu zaczynamy zabawę kulinarną ze śląskimi
smakami. Znajdziecie u mnie zarówno tradycyjne przepisy kuchni śląskiej, jak również te, które po prostu się u nas zwyczajowy przyjęły. Przepisy te będą w głównej mierze po naszemu czyli po śląsku.W tym miejscu chciałam bardzo serdecznie podziękować Pro Loquela Silesiana, za pomoc przy tworzeniu dla Was przepisów w naszej gwarze.Na pierwszy ogień idzie nasz śląski piernik tzw. Bytomskie KamykiBytomskie kamyki (piernik inaczej)Składniki:75 dag
mąki (4 szklanki)1 szklanka płynnego
miodu¾ szklanki
cukru2 łyżki
mleka2 łyżki
masła2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki zmielonych przypraw tj.
Cynamonu,
anyżu,
imbiru,
goździków,
gałki muszkatołowej1 słoik
powideł śliwkowych (najlepiej domowej)Sposób przygotowania:Do garnka wlać
miód,
cukier,
mleko,
przyprawy i
masło, wszystkie składniki mieszając podgrzać do rozpuszczenia się
cukru (nie gotować)Do miski wsypać
mąkę z
sodą, 2 łyżki
wody i dodać do tego powstałą masę
miodowąZagnieść na gładkie ciastoCiasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować wałkiem do rozmiarów blaszkiJeden placek położyć na natłuszczonej blaszce, posmarować powidłami i przykryć drugim plackiem, lekko go przygniatającMożna posmarować wierzch
mlekiem i udekorować
migdałami (według uznania)Piec ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni (do czasu gdy ciasto zacznie odchodzić od blachy)Ciasto początkowo będzie twarde jak kamień stąd jego nazwa, więc trzeba poczekać kilka dni aż zmięknie (podobnie jak piernik)Podzielić na małe kostki i SMACZNEGO





Dodatkowe informacje:-z powyższych składników otrzymacie ok. 30 kostek-koszt przygotowania ok. 12 zł-czas pieczenia 50 min-temperatura pieczenia 170 stopni-poziom trudności: bardzo łatwe